To najpopularniejsze polskie zioło. Jedz codziennie, a gwałtownie zobaczysz efekty

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Koper - Pyszności; Foto: Canva.com


Jego smak i zapach zna chyba każdy. Kojarzy się z sezonem letnim i rośnie w wielu polskich przydomowych ogrodach i na działkach. Stanowi dodatek do wielu popularnych dań i przyprawę, która podkreśla smak np. ziemniaków. To oczywiście koperek, czyli popularne polskie zioło. Warto spożywać go regularnie, z wielu istotnych powodów. Jakie adekwatności ma koperek i jak go wykorzystać w kuchni?

Nie ma to, jak śwież polskie zioła. Ich smak i aromat zna chyba każdy. Korzystnie wpływają na zdrowie, podkreślają smak wielu dań, dlatego dobrze jest zadbać o to, by regularnie gościły w twojej kuchni. Szczególne adekwatności i zastosowanie ma koperek. Najlepiej smakuje ten świeży koper ogrodowy, ale większość osób decyduje się na jego ususzenie i wykorzystanie również w innych porach roku, co gwarantuje wspomnienie pięknego lata.

Koperek – popularne polskie zioło

Zanim dowiesz się, jakie adekwatności ma koperek i dlaczego warto go jeść, dobrze jest zastanowić się nad tym, co to tak naprawdę za zioło. Koper ogrodowy, zwany również koperkiem, to zioło, które warto jeść regularnie. Koperek wykazuje swoje korzystne adekwatności dzięki obecności witamin z grupy B, takich jak witaminy A, C, D, a także różnorodnych minerałów, w tym manganu, cynku, magnezu, fosforu i miedzi. Dodatkowo, w koperku można znaleźć cenne olejki eteryczne oraz proteiny, które również przyczyniają się do jego działania.

Koper – Pyszności; Foto: Canva.com

Sprawdź: Mrożenie koperku w pudełku po lodach to nie jedyne rozwiązanie. Aromat zioła zachowasz innymi metodami

Dlaczego warto jeść koperek? Najważniejsze adekwatności

Zgodnie z tym, co zostało wcześniej wspomniane, koperek ma niezwykle cenne adekwatności. Badania naukowe potwierdzają, iż regularne spożywanie kopru pomaga obniżyć poziom cukru we krwi, co zapobiega wystąpieniu cukrzycy – choroby, która w tej chwili dotyka coraz większą liczbę osób. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy, takich jak garbniki, flawonoidy, terpenoidy i witamina C, koper chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które zwiększają ryzyko wystąpienia chorób serca, Alzheimera oraz nowotworów. Co ciekawe, najnowsze badania naukowe sugerują, iż obecność d-limonenu w koprze może mieć adekwatności zapobiegające i wspomagające leczenie raka płuca, piersi i okrężnicy.

Przeczytaj: Do kiszenia ogórków lepiej użyć świeży czy suszony koper? Wielu tradycjonalistów będzie zachwyconych

Jednak to nie wszystko, w czym koper może nam pomóc. Dzięki zawartości wapnia, żelaza, witaminy D, tiaminy i ryboflawiny, koperek wspiera zdrowie naszych kości i komórek. Okazuje się, iż jedzenie koperku zwiększa także wchłanianie wapnia z pożywienia. Dodatkowo, koperek jest pomocny w trawieniu, łagodzi wzdęcia i działa rozkurczowo dzięki zawartym olejkom eterycznym, które stymulują produkcję żółci i soków trawiennych. Dlatego napar z kopru często podaje się dzieciom w przypadku kolki jelitowej. Warto również sięgnąć po napar z koperku przy bólach menstruacyjnych oraz w przypadku problemów ze snem, ponieważ witaminy z grupy B, obecne w koprze, mają korzystny wpływ na układ nerwowy i działają uspokajająco.

Zastosowanie koperku w kuchni – do jakich dań i potraw go użyć?

Jeśli zastanawiasz się nad tym, jak wykorzystać koperek w kuchni, to wiedz, iż może być użyty zarówno jako przyprawa, jak i składnik, z którego można przyrządzić smaczny sos, czy zupę. Wykorzystuje się go w formie świeżej lub suszonej, a łodyga z kwiatem kopru ma zastosowanie w przygotowaniu ogórków kiszonych. Dobrą opcją jest również przygotowanie sosu koperkowo-pokrzywowego. Z myślą o tobie, postanowiliśmy ci zaprezentować tę recepturę.

Sos koperkowy – Pyszności; Foto Canva.com

Składniki:

  • garść liści pokrzyw
  • duży jogurt naturalny
  • pół pęczka koperku
  • sól, pieprz i odrobina soku z cytryny
  • ząbek czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Sparz liście pokrzywy wrzątkiem.
  2. Posiekaj koperek.
  3. Zmiksuj jogurt z liśćmi pokrzywy i czosnkiem. Dodaj posiekany koperek, sól, pieprz i sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Podaj do swoich ulubionych dań.
Idź do oryginalnego materiału