To najlepsze mięso dla seniorów. Ma mało tłuszczu i spowalnia proces starzenia się

top.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: /Int Seo /123RF/PICSEL


Lekkostrawnym i wartościowym elementem diety seniorów może być mięso z indyka. Cenione za swój delikatny smak sprawdzi się jako składnik wielu dań, przez co z łatwością można je włączyć do codziennej diety. Poznaj adekwatności mięsa z tego gatunku drobiu, które wyróżniają się na tyle innych i są szczególnie istotne w kontekście osób starszych.

Wraz z wiekiem organizm zmienia swoje zapotrzebowania żywieniowe. W związku z tym u seniorów rośnie między innymi zapotrzebowanie na niektóre składniki, takie jak łatwo przyswajalne białko, witaminy czy minerały. Dieta osób starszych powinna być więc bogata w składniki odżywcze, a przy tym pozostać niskotłuszczowa i lekkostrawna. Kryteria te spełnia między innymi mięso z indyka będące świetnym wyborem dla seniorów.

Mięso z indyka — lekkostrawny i wartościowy wybór na co dzień

Indyk to jedno z najzdrowszych i najchudszych mięs drobiowych, które wciąż za rzadko gości na polskich stołach. Cechuje się delikatnością i wszechstronnym zastosowaniem w kuchni, ale to bogactwo składników odżywczych jest jego największym atutem. W połączeniu z lekkostrawnością i łatwością w przygotowaniu jest świetnym wyborem, szczególnie dla osób po pięćdziesiątce.

Mięso z indyka to skarbnica białka wysokiej jakości. W 100 g znajduje się około 20-22 g pełnowartościowego białka, które jest lekkostrawne i w dodatku bogate w aminokwasy egzogenne niezbędne to regeneracji organizmu. W ilości białka przewyższa wołowinę, a przy tym dostarcza mniej tłuszczu i cholesterolu, co jest szczególnie ważne wraz z wiekiem.

Ponadto mięso z indyka to cenne źródło witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B3, B6 i B12, które wspierają między innymi układ nerwowy. To także skarbnica makro- i mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mowa między innymi o minerałach, takich jak żelazo, fosfor, cynk czy magnez.

Sprawdź też: Ten zdrowy, proteinowy chleb zrobisz bez mąki. Jest chrupiący i smaczny

Dlaczego warto jeść mięso z indyka? Dobre dla seniorów i nie tylko

Mięso z indyka pomimo bogactwa białka i składników odżywczych wciąż nie jest wystarczająco doceniane. Warto się nad nim nieco bardziej pochylić, zwłaszcza w kontekście diety osób starszych. To jeden z lepszych wyborów, jeżeli chodzi o produkty w diecie po pięćdziesiątce. Poprzez pełnowartościowe białko wspiera odbudowę mięśni i tkanek, a przy tym zawiera mniej tłuszczu i cholesterolu w porównaniu do wołowiny.

Dodatkowo dzięki obecności witamin i minerałów wspomaga odporność. Jest także tarczą na wiele chorób. Poprzez korzystny profil tłuszczowy i ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych chroni także serce. Bogactwo składników wspiera również układ nerwowy, koncentrację, a także metabolizm energetyczny. Wspomniana już witamina B3, czyli niacyna, niweluje natomiast poczucie zmęczenia i znużenia, które często towarzyszy seniorom.

Chude mięso drobiowe w diecie może dodatkowo zmniejszyć ryzyko choroby związanej z utratą masy i siły mięśniowej. Mięso z indyka właśnie takie jest. Przy tym pozostaje lekkostrawne, przez co nie obciąża układu pokarmowego. Jest w szczególności dobrym wyborem dla osób z dolegliwościami trawiennymi.

Przeczytaj również: Zmieszaj te 2 składniki i pij regularnie. Twoje jelita będą ci wdzięczne

Jak włączyć mięso z indyka do diety? Wszechstronność zastosowań

Indyk to zdrowa alternatywa dla mięsa czerwonego oraz produkt, który na stałe powinien zagościć w codziennym jadłospisie, zwłaszcza osób starszych. Mięso z indyka jest delikatne w smaku i na tyle uniwersalne, iż łatwo dopasować je do licznych dań. Wystarczy już krótka obróbka termiczna, by było soczyste i gotowe do podania.

Sprawdzi się w postaci pieczonego fileta jako danie obiadowe bez nadmiaru tłuszczu. Chętnie pieczony jest też w folii lub naczyniu żaroodpornym. Mięso z indyka można gotować w wodzie lub na parze, co doskonale sprawdza się do zup i potrawek. Ta forma jest szczególnie polecana dla osób z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.

Smacznym sposobem na mięso indyka w codziennej diecie jest również przygotowanie kotletów z mielonego mięsa, sałatki z indykiem bądź też kanapki z cienkimi plasterkami pieczeni z indyka.

Zobacz też:

Te naleśniki robię bez mleka. Dzięki jednemu składnikowi wychodzą puszyste jak obłoczki

​Koncertowo obniża cholesterol. Wystarczy szczypta dziennie do posiłku

Takie korniszony robi Magda Gessler. Każdy, kto próbował, prosi o dokładkę

Idź do oryginalnego materiału