Jednym z najczęściej przyrządzanych dań na Wielkanoc jest sałatka jarzynowa. Polacy ją uwielbiają, jednak z uwagi na fakt, iż podaje się ją niemal na wszystkie święta i większość uroczystości, wielu osobom mogła się już znudzić. jeżeli chcesz zrobić w tym roku coś mniej oczywistego, przygotuj pyszną sałatkę z jajkami, groszkiem, szynką i pieczarkami. Twoja rodzina będzie się nią zajadać przez kilka dni.
REKLAMA
Zobacz wideo Która wersja sałatki jarzynowej najbardziej przypadła nam do gustu? Z porem, jabłkiem, cebulą?
Jaka jest dobra sałatka z jajkami i pieczarkami? Przekąski na święta wielkanocne
Ta sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu, a jednocześnie niebanalna w smaku. Jajka to podstawa na święta wielkanocne, a w towarzystwie groszku i szynki stają się jeszcze pyszniejsze. Sekret tkwi jednak w pieczarkach marynowanych, które dodadzą tej potrawie wyjątkowego aromatu. Kolejną zaletą sałatki jest fakt, iż spokojnie wytrzyma w lodówce choćby kilka dni. Nie używamy żadnych świeżych warzyw, a jedynie konserwowe, więc nie ma obaw, iż sałatka podejdzie wodą, a składniki zepsują się już następnego dnia. To świetny pomysł nie tylko na święta, ale też imprezy ze znajomymi lub inne uroczystości.
Zobacz też: Wypróbuj ten naturalny sposób farbowania pisanek. Zajmuje chwilę, a efekty są spektakularne
Sałatki na Wielkanoc. Pyszna sałatka z pieczarek, jajek i groszku
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania sałatki, to:
8 jajek ugotowanych na twardo,
300 gramów szynki konserwowej,
200 gramów pieczarek marynowanych,
puszka groszku konserwowego,
pęczek szczypiorku,
dwa ząbki czosnku,
trzy łyżki majonezu,
sól i pieprz do smaku.
Jak zrobić sałatkę z pieczarkami i groszkiem? Nowoczesne sałatki wielkanocne
Na początek trzeba ugotować jajka na twardo. W tym celu wkładamy je do garnka z zimną wodą i ustawiamy na kuchence średni ogień. Gdy woda zacznie wrzeć, gotujemy zawartość jeszcze przez około 8 minut. Na koniec wylewamy wrzątek i zalewamy jajka zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania w środku.
Gdy jajka ostygną, kroimy je w kostkę i przekładamy do miski. To samo robimy z marynowanymi pieczarkami i szynką konserwową (szynka konserwowa jest składnikiem opcjonalnym, sałatkę można przygotować również w wersji bezmięsnej).
Groszek konserwowy odsączamy i wrzucamy do miski z pozostałymi składnikami. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany szczypiorek.
Doprawiamy sałatkę solą, pieprzem i dodajemy majonez. Całość dokładnie mieszamy, a na koniec odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby wszystkie smaki się przegryzły. To danie najlepiej smakuje na drugi dzień.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.