To najlepsza sałatka wielkanocna. Niektórzy wolą ją choćby od jarzynowej. Ten smak cię zaskoczy

g.pl 1 dzień temu
Przekąski na stół wielkanocny mają tę zaletę, iż można kombinować z nimi na różne sposoby. jeżeli znudziły ci się już tradycyjne dania, które każdego roku smakują tak samo, to zrób tym razem coś nowego. Czym zaskoczyć gości na Wielkanoc? Świetnie sprawdzi się ta sałatka z jajkiem i pieczarkami.
Jednym z najczęściej przyrządzanych dań na Wielkanoc jest sałatka jarzynowa. Polacy ją uwielbiają, jednak z uwagi na fakt, iż podaje się ją niemal na wszystkie święta i większość uroczystości, wielu osobom mogła się już znudzić. jeżeli chcesz zrobić w tym roku coś mniej oczywistego, przygotuj pyszną sałatkę z jajkami, groszkiem, szynką i pieczarkami. Twoja rodzina będzie się nią zajadać przez kilka dni.


REKLAMA


Zobacz wideo Która wersja sałatki jarzynowej najbardziej przypadła nam do gustu? Z porem, jabłkiem, cebulą?


Jaka jest dobra sałatka z jajkami i pieczarkami? Przekąski na święta wielkanocne
Ta sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu, a jednocześnie niebanalna w smaku. Jajka to podstawa na święta wielkanocne, a w towarzystwie groszku i szynki stają się jeszcze pyszniejsze. Sekret tkwi jednak w pieczarkach marynowanych, które dodadzą tej potrawie wyjątkowego aromatu. Kolejną zaletą sałatki jest fakt, iż spokojnie wytrzyma w lodówce choćby kilka dni. Nie używamy żadnych świeżych warzyw, a jedynie konserwowe, więc nie ma obaw, iż sałatka podejdzie wodą, a składniki zepsują się już następnego dnia. To świetny pomysł nie tylko na święta, ale też imprezy ze znajomymi lub inne uroczystości.
Zobacz też: Wypróbuj ten naturalny sposób farbowania pisanek. Zajmuje chwilę, a efekty są spektakularne


Sałatki na Wielkanoc. Pyszna sałatka z pieczarek, jajek i groszku
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania sałatki, to:


8 jajek ugotowanych na twardo,
300 gramów szynki konserwowej,
200 gramów pieczarek marynowanych,
puszka groszku konserwowego,
pęczek szczypiorku,
dwa ząbki czosnku,
trzy łyżki majonezu,
sól i pieprz do smaku.


Jak zrobić sałatkę z pieczarkami i groszkiem? Nowoczesne sałatki wielkanocne


Na początek trzeba ugotować jajka na twardo. W tym celu wkładamy je do garnka z zimną wodą i ustawiamy na kuchence średni ogień. Gdy woda zacznie wrzeć, gotujemy zawartość jeszcze przez około 8 minut. Na koniec wylewamy wrzątek i zalewamy jajka zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania w środku.
Gdy jajka ostygną, kroimy je w kostkę i przekładamy do miski. To samo robimy z marynowanymi pieczarkami i szynką konserwową (szynka konserwowa jest składnikiem opcjonalnym, sałatkę można przygotować również w wersji bezmięsnej).
Groszek konserwowy odsączamy i wrzucamy do miski z pozostałymi składnikami. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany szczypiorek.
Doprawiamy sałatkę solą, pieprzem i dodajemy majonez. Całość dokładnie mieszamy, a na koniec odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby wszystkie smaki się przegryzły. To danie najlepiej smakuje na drugi dzień.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału