Kotlet schabowy to jedno z najsłynniejszych dań naszej kuchni. Polacy nieustannie zajadają się soczystym mięsem w złocistej panierce, które najlepiej smakuje w towarzystwie ziemniaków i mizerii. Mogłoby się wydawać, iż tak popularna potrawa nie jest trudna w przygotowaniu, ale pozory mylą. W rzeczywistości usmażenie idealnego kotleta w panierce, która nie odejdzie na patelni, to nie lada wyzwanie. Jak to zrobić?
REKLAMA
Zobacz wideo Małysz zdejmuje panierkę z kotletów! "To jest zboczenie zawodowe" Wybierz
Schab w marynacie jogurtowej. Co daje moczenie schabu w jogurcie?
Każda rodzina ma swój sposób na przygotowanie idealnego kotleta schabowego. Bez względu na przepis, podstawą jest cienko rozbita wieprzowina maczana w rozbełtanym jajku, mące i bułce tartej. Wiele osób zapomina jednak, iż przed smażeniem trzeba wykonać jeszcze jedną rzecz. jeżeli tego nie zrobisz, to prawdopodobnie panierka odejdzie od mięsa w trakcie smażenia. Mowa o przygotowaniu dobrej marynaty. Nie tylko nadaje potrawie aromatycznego smaku, ale też sprawia, iż kotlet jest zwarty i chrupiący. Niektórzy w tym celu maczają mięso w mleku, ale pozostało jeden, choćby lepszy produkt - jogurt naturalny. Zawiera bowiem kwas mlekowy, który delikatnie rozbija struktury białkowe. Dzięki temu mięso stanie się delikatne i zyska lekko kwaskowaty posmak, który podkreśli aromat całej potrawy. Wystarczy, iż zanurzysz plastry wieprzowiny w jogurcie i pozostawisz je tak na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Zobacz też: Puszyste naleśniki jak u babci. Dodaj ten składnik, a ciasto będzie lekkie, miękkie i puszyste
Jak przygotować kotlety schabowe z jogurtem? To bardzo proste
Po namaczaniu schabu można przejść do dalszego gotowania. Zdejmij widelcem nadmiar marynaty z mięsa, a następnie obtocz je w mące, później w rozbełtanych jajkach i bułce tartej. Do samego smażenia najlepiej wybrać smalec, ponieważ nada wieprzowinie aromatu i podkreśli jej smak. Dobrze sprawdzi się też olej rzepakowy. Pamiętaj jednak, aby przed położeniem kotletów na patelnie upewnić się, iż jest ona dobrze rozgrzana. Tłuszcz powinien być gorący, ale nie może się dymić. Schabowe smaż na średnim ogniu przez około 3-4 minuty, a gdy panierka stwardnieje i przybierze złotego koloru, obróć je ostrożnie na drugą stronę. Po zdjęciu z patelni przełóż mięso na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.