Daktyle to jagody jednosienne, zawierające mikroelementy korzystnie wpływające na organizm. Znajdziemy w nich związki, które pozytywnie oddziaływają na pracę jelit. Daktylowce są najliczniej uprawiane w południowej Azji i Afryce Północnej. Ze względu na adekwatności owoców, drzewo, na którym rosną, zyskało miano „drzewa życia".
Dlaczego warto jeść daktyle?
Owoce te znajdziemy zarówno w postaci suszonej, jak i świeżej. Jednak w Polsce zdecydowanie popularniejsze są te pierwsze. Do najpopularniejszych odmian należą Deglet Noor oraz Medjool. Pomimo wielu minerałów w nich zawartych są zdecydowanie rzadziej wybierane niż śliwki, które równie dobrze wpływają na perystaltykę jelit (wystarczy zaledwie cztery sztuki dziennie). W owocach (odmiana Deglet Noor na podstawie danych USDA) znajdziemy: 282 kcal, 8 g błonnika, 2,45 g białka, 0,4 mg witaminy C, 0,165 mg witaminy B5, 39 mg wapnia, 1,02 mg żelaza, 43 mg magnezu, 62 mg fosforu, 656 mg potasu oraz 0,29 mg cynku.
Jedzenie daktyli ma wiele zalet, poza tym, iż świetnie działają na jelita, wspomagając ich oczyszczanie, to mogą również chronić przed odkładaniem złogów cholesterolu i poprawić gospodarkę lipidową a tym samym ograniczyć ryzyko rozwoju miażdżycy oraz innych chorób układu sercowo-naczyniowego. Duża zawartość potasu pozwala na ochronę organizmu przed nadciśnieniem tętniczym, dzięki utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
Może cię zainteresuje: Zadba o odporność i dobry poziom cukru. Wystarczy dorzucić garść do zupy
Daktyle powinny również zagościć w diecie osób, które zmagają się z nadkwasotą żołądkową, ponieważ wykazują one adekwatności zobojętniające kwasy, dzięki czemu pozwalają zmniejszyć dolegliwości występujące przy tym problemie m.in. bóle w okolicach jamy brzusznej. Witaminy z grupy B sprawiają, iż są one dobrym wyborem w przypadku osób cierpiących na bezsenności lub szukających produktów, które będą wspierać zdrowie układu nerwowego.
Dobrze, żeby zagościły w diecie sportowców, dzięki sporej zawartości cukrów prostych są one doskonałą przekąską dostarczającą sporo energii. Mogą również dobrze wypełnić niedobory glikogenu w mięśniach. Jednak warto pamiętać, iż osoby chorujące na cukrzycę nie powinny jeść daktyli, gdyż owoce te mają wysoki indeks glikemiczny, przez co powodują wzrost poziomu cukru we krwi.
Przeczytaj także: Ten cytrus jest najzdrowszy. Cytryna ani grejpfrut nie mogą się z nim równać
Jak wykorzystać daktyle w kuchni?
Daktyle są słodkie w smaku, czasami porównuje się je do miodu lub karmelu. Nie każdemu przypadną do gustu ze względu na konsystencję. Suszone owoce są ciągnące, można mieć wrażenie, iż je się krówkę karmelową. Daktyle można jeść zarówno w postaci suszonej, jak i surowej. Dla fanów ich smaku będą świetną przekąską. Można je także włączyć do innych dań, dobrze pasują do rozmaitych sałatek oraz mięs.
Wiele osób chętnie dodaje je do owsianek, ze słodkimi dodatkami bardzo dobrze się komponują. Ciekawym daniem są daktyle zapiekanie w cieśnie. W tym celu wystarczy zwykłe ciasto francuskie, którym owiniemy owoce i wstawimy do piekarnika na kilkanaście minut. Smaczne są także daktyle z serem, owinięte cienkim plastrem szynki. Taką przekąskę przez kilka minut zapiekamy w dobrze rozgrzanym piekarniku.
Sprawdź też: To warzywo za rzadko ląduje na naszych talerzach. Pomaga w odchudzaniu, a do tego reguluje cukier
Zobacz też:
Muszki owocówki nie zasypiają na zimę. Tak gwałtownie pozbędziesz się ich z kuchni
Azjaci jedzą to warzywo codziennie i długo żyją. Polacy prawie go nie znają
Brudny czajnik wyczyścisz bez wysiłku. Domowa pasta usunie przypalenia i osad