Wśród wielu odmian dyń, jedna wyróżnia się szczególnie — Hokkaido. To warzywo nie tylko ułatwia gotowanie, ale także gwarantuje doskonały smak w prostych, sezonowych daniach.
Dlaczego warto wybrać dynię Hokkaido?
Dynia Hokkaido jest wyjątkowa ze względu na swoją cienką, jadalną skórkę. Dzięki temu nie trzeba jej obierać, co oszczędza czas w kuchni i sprawia, iż przygotowanie potraw staje się o wiele prostsze. Jej miąższ ma intensywny, lekko orzechowy smak i piękny, pomarańczowy kolor. To odmiana bogata w witaminy A, C i E, a także w błonnik i minerały, takie jak potas czy magnez. Regularne włączanie jej do jadłospisu wspiera odporność, poprawia trawienie i dostarcza energii w chłodniejsze dni.
Sprawdź również: Kurki robią się gorzkie w czasie smażenia? Wszystko przez jeden, powszechny błąd
Dynia Hokkaido na zupę krem i placuszki
Jeśli myślisz o jesiennej zupie, Hokkaido to najlepszy wybór. Jej naturalna słodycz sprawia, iż wystarczy kilka dodatków — cebula, czosnek, odrobina imbiru czy mleko kokosowe — by powstała aromatyczna i aksamitna zupa krem. Skórka po ugotowaniu mięknie, dodając daniu dodatkowych wartości odżywczych i intensywnego koloru.
Sprawdź również: Zrób, póki trwa sezon na śliwki. Przepis jest banalnie prosty, a smakuje obłędnie
Zdrową alternatywą dla klasycznych pancakes są z kolei placuszki z dyni Hokkaido. To świetna propozycja na szybki obiad lub deser. Starta dynia nadaje ciastu wilgotności, a jej lekko orzechowy smak idealnie komponuje się z cynamonem oraz wanilią. Dzięki temu placuszki można podać na słodko (z miodem, jogurtem lub owocami), a choćby w wersji wytrawnej, np. z jogurtem czosnkowym.
Zobacz też:
Ten obiad zrobisz za 10 zł, a naje się cała rodzina. Wystarczy choćby na dokładkę
Dodaj to do placków ziemniaczanych. Już nie nasiąkną olejem
Nie tylko zupa. Z tego przepisu zrobisz najlepsze kopytka dyniowe pod słońcem