Czas na rybę!

radiokielce.pl 2 godzin temu
Zdjęcie: Czas na rybę!


Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Potoku, w powiecie staszowskim, poleca na święta przysmak łączący smak ryby z maślakami. Warto spróbować.

Wieś Potok słynie z lasów, w których jest bardzo dużo grzybów maślaków, dlatego są one często składnikami dań. Przepis ten jest wykorzystywany z pokolenia na pokolenie. W miejscowości są też stawy, z których można łowić ryby.

Składniki: Ryba, cebula, świeże maślaki, poza sezonem mogą być pieczarki, sól, pieprz, jajka, cytryna, mąka, masło do smażenia, ser.

Sposób wykonania: Rybę myjemy, patroszymy, odcinamy głowę i płetwy. Po odcięciu płetw i głowy przeciąć rybę na pół, obciąć brzegi, oddzielić mięso od skóry. Filety skropić sokiem z wyciśniętej cytryny, odstawić na 10 minut. Po tym czasie posolić, popieprzyć, panierować w jajku i mące, następnie usmażyć na maśle. Maślaki lub pieczarki udusić z dodatkiem soli i pieprzu. W osobnym naczyniu udusić cebulę. Na półmisku układać warstwami grzyby, cebulę i rybę. Powtórzyć warstwę grzybów i cebuli. Po wierzchu posypać serem żółtym startym na tarce. Włożyć do nagrzanego na 180 stopni C piekarnika na 10 minut, aby ser się roztopił.

Przepis podała: Tatiana Wojtas z Koła Gospodyń Wiejskich w Potoku.



Idź do oryginalnego materiału