To kaszotto bije na głowę niejedno risotto. Smaczna alternatywa na każdą porę roku

g.pl 1 tydzień temu
Kaszotto to popularne danie jednogarnkowe, składające się z dowolnej kaszy i różnorodnych dodatków. Potrawa z pełnym powodzeniem może posłużyć jako pożywny obiad dla całej rodziny lub ciepła kolacja.
Kaszotto można przygotować w zaledwie 30 minut. Co ważne, robi się je w jednym garnku, dzięki czemu można zaoszczędzić cenny czas i pieniądze. Najlepiej smakuje z dodatkiem aromatycznych grzybów. Choć można je przygotować z dowolnych składników.


REKLAMA


Zobacz wideo Kaszotto z kaszy gryczanej z grzybami


Kaszotto - jak przygotować pyszne danie jednogarnkowe?
Oto prosty przepis na kaszotto z samymi warzywami. Idealne dla wegetarian.
Kaszotto - składniki:


kilka ząbków czosnku
1 duża cebula
1/4 szklanki wina
200 g kaszy pęczak
oliwa
przyprawy: sól, pieprz, curry, tymianek, oregano, imbir w proszku
2 duże marchewki
1 czerwona papryka
1 puszka krojonych pomidorów
1 puszka kukurydzy
3 szklanki wody lub bulionu


Kaszotto - przepis krok po kroku:


Weź garnek z grubym dnem.
Cebule obierz i posiekaj.
Zeszklij cebulę na oliwie.
Dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę.
Dodaj kaszę. Wlej szklankę wody lub bulionu.
Dopraw kaszę przyprawami.
Dołóż starty imbiru. Wlej białe wino. Całość gotuj na średnim ogniu.
Obierz marchewki, umyj i zetrzyj na tarce. Dołóż do całości.
Paprykę pokrój w kostkę i dodaj do kaszy.
Dolewaj stopniowo wodę lub bulion.
Dołóż pomidory z puszki i przecedzoną kukurydzę.
Całość zamieszaj.
Gotuj do czasu, aż kasza będzie miękka.


Co dodać do kaszotto? Soczysty kurczak pasuje do kaszy, jak mało co
Co do kaszotto jeszcze pasuje? Mięso, rzecz jasna! o ile idzie o rodzaj, to mamy tutaj absolutną dowolność. Poniżej zaprezentujemy przepis z dodatkiem kurczaka. Warto dodać, iż kaszotto można bez problemu przechowywać i transportować. Dlatego też znakomicie sprawdzi się jako drugie śniadanie, lunch do pracy czy też szkoły.


Składniki:


pierś z kurczaka
1 por
oliwa
200 g kaszy gryczanej
sól, pieprz, rozmaryn, oregano
paczka mrożonej marchewki z groszkiem
natka pietruszki
opcjonalnie - odrobina sosu sojowego
szklanka bulionu


Wykonanie:


Pora umyj i pokrój w cienkie krążki.
Mięso pokrój w kostkę. Dopraw przyprawami. Podsmaż na oliwie.
Następnie dodaj kaszę gryczaną. Podduś ją. Dołóż marchewkę z groszkiem. Opcjonalnie - dopraw ją.
Wlej bulion, wymieszaj i gotuj przez kilka minut.
Dodaj sos sojowy.
Gotuj do czasu, aż kasza będzie miękka.
Dodaj posiekaną natkę pietruszki.


Kaszotto z kaszą gryczaną białą, jabłkiem, cynamonem, kardamonem. Nieco inna słodka przekąska
Kaszotto z jasną kaszą gryczaną to potrawa, która przypadnie do gustu zwłaszcza dzieciom. Jej słodki smak i interesująca konsystencja zachęcą małych smakoszy do pałaszowania.
Składniki:


1 paczka białej kaszy
miód - do smaku
1-2 jabłka
cynamon, kardamon - ilość wedle uznania


Wykonanie:


Kaszę ugotuj na miękko.
Obierz jabłka i pokrój je.
Dołóż jabłka i miód do gorącej kaszy. Zmiksuj blenderem.
Następnie dodaj przyprawy korzenne.


Potrawę możesz opcjonalnie wzbogacić o bakalie. Inną opcją jest ugotowanie kaszy na mleku, dzięki temu zyska ona delikatniejszy smak.
Zobacz też: Czym słodzić herbatę, żeby nie żałować? Dzięki tym dodatkom napój zyska nową jakość
Idź do oryginalnego materiału