Wiele osób przyrządza miodownik z kaszą manną na swój, niecodzienny sposób. Do ciasta często dodawana jest np. masa czekoladowa czy karmelowa, a także bakalie. Jednym z wariantów jest miodownik królewski, czyli właśnie miodownik z orzechami i kaszą manną.
REKLAMA
Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze
Sekret jego smaku tkwi w warstwie orzechów włoskich, które często dodatkowo zatapia się w karmelu lub miodzie. Ciasto takie nie tylko zachwyca swoim nietuzinkowym wyglądem, ale także ma głęboki, lekko orzechowy smak, który zostaje w pamięci na długo.
Przepis na miodownik z kaszą manną. Zobacz, jakie to proste!
Do przygotowania ciasta na miodownik z kaszą manną będziemy potrzebować:
Mąkę pszenną – 500 gramów
Jajka – 2 sztuki
Masło (twarde) – 200 gramów
Sodę oczyszczoną – 1 łyżeczka
Cukier puder – 150 gramów
Miód płynny- 3 łyżki
Natomiast składniki do przygotowania kremu to:
Kasza manna – 6 łyżek
Mleko – 500 mililitrów
Masło (miękkie) – 200 gramów
Cukier waniliowy – 1-2 łyżki
Cukier puder – 100 gramów
Na początku przygotowujemy ciasto. Masło siekamy na nieduże kawałki i umieszczamy je w misce. Dodajemy pozostałe składniki i całość zagniatamy na gładką masę. Następnie ciasto dzielimy na trzy równe części, z których formujemy kule. Każdą owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na co najmniej 30 minut.
Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy z lodówki. Każdą z kul rozwałkowujemy na cienki placek o kształcie prostokąta. Placki po kolei układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy kwadrans do momentu, aż placek uzyska złoty kolor. Upieczone ciasta studzimy i przechodzimy do przygotowywania kolejnych części przepisu.
Kaszę mannę gotujemy razem z cukrem waniliowym i mlekiem do momentu zgęstnienia. Całość mieszamy cały czas, aby nie dopuścić do powstania grudek. Po ugotowaniu kaszę studzimy.
Miękkie masło ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie porcjami dodajemy wystudzoną kaszę mannę i mieszamy do powstania jednolitego, jasnego kremu.
Blaty ciasta przekrawamy na pół i docinamy tak, aby powstały identyczne prostokąty. Skrawki ciasta, które otrzymaliśmy po dokrawaniu, kruszymy i umieszczamy w miseczce. Teraz zaczynamy formowanie naszego miodownika. Każdy blat przekładamy kremem i całość posypujemy pokruszonymi kawałkami ciasta z miseczki. Gotowe. Miodownik należy przechowywać w chłodnym miejscu.
Miodownik z kremem z kaszy manny to ciasto, które mimo swojej prostoty zachwyca głębią smaku. Sekretem jest idealny i aksamitny krem na bazie kaszy manny, który ma delikatnie waniliowy smak. Wybierzesz wersję klasyczną czy postawisz na miodownik z orzechami i kaszą manną? Zdecyduj sam i koniecznie wypróbuj nasz przepis!
Zobacz też: Czy wszystkie maślaki są jadalne? Od maślaka żółtego do pstrego - poznaj różnice










