Dereń jadalny (z łac. Cornus mas) to roślina o niezwykle zdrowych lekko cierpkich owocach, które zawierają cenne pierwiastki i witaminy. Rośnie w Polsce - najczęściej w zaroślach i lasach, ale w ogrodach nie jest zbyt często spotykany. Wielka szkoda, bo przetwory tj. soki i herbaty z derenia jadalnego są naprawdę smaczne.
Ich regularne spożywanie może wspomóc twój organizm w walce z wieloma uciążliwymi dolegliwościami. Sprawdź, jak przygotować je samodzielnie, wykorzystując te superowoce w swojej kuchni.
Dereń jadalny - adekwatności. To jeden z najzdrowszych owoców świata
Czerwone owoce derenia jadalnego przypominają trochę czereśnie lub śliwki, ale w smaku są bardziej jak żurawina albo niedojrzała wiśnia - cierpkie, jednak równocześnie bardzo smaczne i zdrowe.
To prawdziwy superowoc, który zawiera takie cenne pierwiastki jak: potas, żelazo, wapń, fosfor, cynk czy magnez. Jest także źródłem witaminy C, polifenoli, pektyn i antyocyjanów.
Właściwości derenia jadalnego sprawiają, iż regularnie spożywany, może wspierać procesy przemiany materii, co może być dobrą wiadomością dla osób na diecie redukcyjnej. Żelazo w nim zawarte, pomaga natomiast zredukować problemy z nadmiernie wypadającymi włosami lub nawracającymi bólami głowy. Ma także działanie antyseptyczne i działa przeciwzapalnie. A to tylko niektóre zalety spożywania derenia jadalnego.
Może cię zainteresować: Niedługo zacznie się czas zbiorów. Taki syrop z owoców czarnego bzu robiła moja babcia
Przepis na sok z derenia jadalnego. Do przygotowania wystarczą 3 składniki
Częściej niż na surowo w Polsce jada się przetwory z owoców derenia jadalnego. Szczególnie popularny jest sok z derenia jadalnego, który latem możesz dodawać do wody, herbaty czy lodów śmietankowych, by urozmaicić ich słodki smak.
Do przygotowania soku z derenia jadalnego potrzebujesz 3 składników:
- owoców derenia jadalnego - 1 kg,
- wody - 3 litry
- cukru - 0,5 kg (lub mniej, jeżeli lubisz bardziej cierpkie smaki)
Owoce derenia jadalnego wypłucz dokładnie i przesyp do dużego garnka. Zalej je wrzątkiem i odstaw na dobę. Po upływie 24 godzin odlej sok do nowego naczynia, zagotuj i ponownie zalej owoce wrzącym sokiem.
Poczekaj dwie doby, a gdy minie 48 godzin powtórz proces. Po 5 dniach odcedź sok i gotuj przez 8-10 minut. Dodaj cukier i gotuj jeszcze minutę, a później gorący napój przelej do butelek i zakręć dokładnie. Pamiętaj, iż cukier możesz zastąpić erytrytolem, albo całkiem z niego zrezygnować.
Czytaj również: Tak wygląda najdroższe warzywo świata. W Polsce rośnie dziko, za granicą płacą za nie krocie
Jak przygotować herbatę z derenia jadalnego? Pij ją na poprawę odporności
Możesz także przygotować herbatę z derenia jadalnego. Latem warto pić ją na zimno dla ochłody, a jesienią i zimą na ciepło, by rozgrzać się i wzmocnić odporność organizmu. Do przygotowania naparu potrzebujesz jednej czubatej łyżki stołowej suszonych owoców. Wsyp je do kubka i zalej wrzątkiem. Po kwadransie herbatą z derenia jadalnego nadaje się do picia.
Zobacz też:
Ta ryba jest smaczna i ma mało ości. W Chorwacji jest hitem, a Polsce mało kto o niej słyszał
Nie tylko pasta jajeczna. Tę zrobisz z taniego i zdrowego warzywa
Magda Gessler dodaje tajemniczy składnik do kiszenia ogórków. Dzięki niemu nigdy się nie psują