Obecnie istnieje wiele sposób pozwalających na przechowywanie żywności, niemniej jednak niektóre z nich pozabawiają np. owoce części składników odżywczych, a inne np. mrożenie sprawiają, iż tracą one swoją elastyczność i często mają nieco gorszy smak. Dlatego też coraz większą popularnością cieszy się liofilizacja.
Liofilizowanie owoców — co to daje?
Proces ten polega na zamrożeniu owoców (ok. -40 st. C) i obniżenia ciśnienia, które pozwala wodzie bezpośrednio przejść w parę, a w końcowym etapie dosusza się owoc w wyższej temperaturze. Dzięki temu produkty zachowują większość witamin i minerałów w tym błonnik oraz antyoksydanty. Nie tracą również smaku, aromatu oraz koloru. Stają się lekkie, chrupiąca, a także mają długi termin przydatności do spożycia — dodatkowo nie zawierają konserwantów.
Usunięcie wody z owoców czyni je również idealną przekąską na zimę, kiedy trudno kupić niektóre świeże produkty sezonowe — a jeżeli są dostępne to często, aby nie zepsuły się podczas długiej podróży, zawierają konserwanty. Warto także pamiętać, iż liofilizowane owoce nie wymagają mycia czy obieranie — można je od razu zjeść czy też dodać do innych dań.
Sprawdź także: Takiego miodu nigdy nie kupuj. Nie ma żadnych adekwatności zdrowotnych
Jedne z najzdrowszych liofilizowanych owoców
Liofilizować można praktycznie wszystkie owoce. Ten proces przede wszystkim dotyczy truskawek, malin, jabłek, bananów, ananasów i wiśni. Czasami można kupić również liofilizowane mango, gruszkę, żurawinę czy też śliwkę. Sporą popularnością cieszą się owoce, które są dostępne tylko w określonym sezonie m.in. wiśnie. To właśnie one są jednym z najzdrowszych wyborów w przypadku liofilizowanych produktów. Świetnie uzupełnią dietę seniorów i nie tylko. Znajdziemy w nich mnóstwo minerałów i witamin, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie m.in. układu pokarmowego.
Przeczytaj też: Grzyby susz dokładnie w takiej temperaturze. Długo będą smaczne i aromatyczne
Wartości odżywcze liofilizowanych wiśni
W 100 g świeżych wiśni znajdziemy: 16 g węglowodanów, 1,5 g błonnika i 1 g białka, 12 mg wapnia, 12 mg magnezu, 23 mg fosforu oraz 10 mg witamin C. Mają również sporo innych mikroelementów w mniejszych ilościach. Świeże wiśnie są nisko kaloryczne we wspomnianych 100 g znajduje się ok. 50 kcal.
Ponadto owoce te w ok. 80 proc. składają się z wodu — liofilizacja się jej pozbywa, z tego też powodu w 100 g liofilizowanych wiśni (ok. 350 kcal), znajdziemy znacznie więcej składników odżywczych m.in. ok. 70 g węglowodanów, 9 g błonnika i 6 g białka.
Źródło: fas.usda.gov
Zobacz też:
Tak znacznie szybciej wysuszysz drewno opałowe. Wystarczy, iż zrobisz to
Zatkany zlew będzie tylko wspomnieniem. Wystarczy 1 tabletka i wrzątek
Okna będą czyste przez wiele tygodni. Wystarczy, iż użyjesz tego












