Nasze babcie ciągle powtarzały, iż nie możemy popijać owoców wodą. Poprzednie pokolenia również o tym słyszały i wierzyły w to, jak w prawdę objawioną. A jak jest naprawdę? Czy faktycznie woda i owoce to takie złe połączenie? Ekspert postanowił wyjaśnić tę kwestię.
Czy owoce można popijać wodą?
W owocach znajdziemy błonnik pokarmowy, który wpływa na wypróżnianie. jeżeli popijemy je wodą, pobudzi się perystaltyka jelit, co wpływa na objętość stolca. To sprawia, iż nasza wizyta w toalecie może odbyć się szybciej, niż nam się wydaje.
Czytaj też: Popijasz śniadanie i desery kawą? Lepiej gwałtownie pozbądź się tego nawyku
– Woda wypijana po posiłku bogatym w błonnik niejednokrotnie przyspiesza przechodzenie pożywienia przez przewód pokarmowy i może powodować biegunki – mówi dietetyczka Magdalena Czyrynda-Koleda, cytowana przez portal mamadu.pl.
Uspokaja, iż w przypadku zdrowych osób ta reakcja jest jednorazowa i nie przyniesie żadnych niepożądanych skutków. Może to być choćby pomocne, na przykład, gdy zmagamy się z zaparciami. Zdaniem dietetyczki to lepszy pomysł niż branie tabletek z błonnikiem.
Owoce (Pexels)
– Wiele osób przyjmując tabletki z błonnikiem, niejednokrotnie zapomina właśnie o jednoczesnym zwiększeniu nawodnienia i zamiast sobie pomóc w zaparciach, problem nasila – tłumaczy ekspertka.
Dodaje też, iż na takie połączenie muszą uważać osoby mające problemy pokarmowe. W ich przypadku owoce mogą być przyczyną biegunek.
Jak to wygląda w przypadku dzieci? Na szczęście nie jest to niebezpieczne i nie zawsze przyczynia się do wystąpienia dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Czy możemy popijać posiłki wodą?
Istnieje przekonanie, iż nie tylko owoce nie powinny być popijane wodą, ale i pozostałe posiłki również. To rozrzedza kwasy żołądkowe i rozciąga ściany żołądka. Dietetyczka wyraziła swoją opinię na ten temat. Wypicie małej ilości wody w trakcie posiłku lub przed nim nie jest niczym złym.
– Płyny wypijane w trakcie posiłku powodują przepchnięcie treści pokarmowej do jelit, co unieczynnia enzymy trawienne w żołądku. Wart jest jednak podkreślenia fakt, iż aby się wydzieliła odpowiednia ilość soków trawiennych, powinna być adekwatnie do tego „oddelegowana” do żołądka i jelit odpowiednia ilość krwi. Proces ten powoduje, iż jesteśmy bardziej spragnieni – tłumaczy Magdalena Czyrynda-Koleda.