Na Podhalu jednym z charakterystycznych dań są placki ziemniaczane z bryndzą. Różnią się one od tradycyjnych placków, między innymi tym, iż są pieczone, a nie smażone. Są więc lżejszą alternatywą dla nich. Co więcej, dzięki swoim dodatkom naprawdę zachwycają smakiem i mogą gwałtownie stać się ulubionym obiadem w twoim domu. Podpowiadamy, jak zrobić tradycyjne moskole.
Placki ziemniaczane po góralsku - czyli tradycyjne moskole
Moskole są daniem charakterystycznym dla Podhala. Żywienie w tym miejscu dawniej uwarunkowane było ciężkimi warunkami przyrodniczymi. Na górskich terenach uprawiano kapustę, ziemniaki, owies czy jarzec. To właśnie z jednego z tych produktów powstało słynne danie, jakim są moskole.
Są to placki wykonywane z ziemniaków, pieczone na blasze. Podaje się je z masłem, bryndzą oraz słoniną wędzoną. Dawniej górale często zabierali je ze sobą do pracy w polu lub w lesie, a tam na ognisku podgrzewali moskole, zawieszając je na patyku. Placki te są tradycyjnym produktem regionalnym zarejestrowanym w kategorii Gotowe dania i produkty, prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Czytaj również: Tak zrobisz najlepsze kruche ciasto. Zastosuj metodę 1:2:3
Jakich składników potrzebujemy, aby zrobić moskole?
Moskole różnią się od tradycyjnych placków ziemniaczanych. Przede wszystkim nie przygotowujemy ich z surowych ziemniaków, ale już z ugotowanych czy upieczonych. Dzięki temu jest to idealne rozwiązanie, gdy zostanie nam za dużo ziemniaków z poprzedniego obiadu. Będzie to smaczne danie, które pozwoli nam wykorzystać resztki i nada się jako dodatek do sałatek na lekki obiad.
Do przygotowania tej potrawy, będziemy potrzebowali następujących składników:
- 1/2 kg ugotowanych ziemniaków,
- 1 jajko,
- 150 g bryndzy (możemy zastąpić ją tłustym twarogiem)
- sól,
- skwarki ze 100 g boczku,
- pieprz,
- 200 g mąki.
Jak przygotować pieczone moskole?
Po przyszykowaniu wszystkich składników możemy rozpocząć przygotowywanie moskoli. Pierwszym krokiem jest przeciśnięcie przez praskę ugotowanych ziemniaków do miski. Następnie dodajemy do nich mąkę oraz jajko, a także wysmażone skwarki z boczku.
Ziemniaki i pozostałe składniki wyrabiamy rękami, aż powstanie kleista masa. Przyprawiamy ją solą oraz pieprzem i ponownie wyrabiamy, do momentu, w którym ciasto osiągnie jednolitą konsystencję.
Z tak przygotowanej masy formujemy placki o grubości 2 cm. Placki pieczemy na żeliwnej patelni albo na rozgrzanej blasze piekarnika. Moskole muszą się piec, aż będą mocno przyrumienione z obu stron.
Zobacz też:
Ciasto drożdżowe z tego przepisu zawsze wychodzi. Smakuje jak u babci
Babcia zawsze piekła to ciasto na koniec lata. Tego smaku nie da się zapomnieć
Wrzuć to do surówki z marchewki. Wystarczy 1 łyżeczka, by podkręcić smak