To danie, które każdy Polak musi wrzucić na ruszt. Karkówka z grilla z przepisu Makłowicza

natemat.pl 3 tygodni temu
Maj to nie tylko czas grillowania, ale też nieoficjalne święto karkówki. A jeżeli chodzi o karkówkę, to kto jak nie Robert Makłowicz potrafi podkręcić ją do poziomu absolutnej doskonałości? Na jego stronie pojawił się przepis na karkówkę z grilla w marynacie południowej – Soczyste mięso, aromatyczna marynata, lekka nuta cytrusowa i ziołowa świeżość – prościej niż myślisz.


Karkówka z grilla Roberta Makłowicza – przepis idealny na majówkę 2025


To przepis prosty, ale pełen smaku, który mógłby spokojnie zagościć w jakiejś tawernie nad Morzem Śródziemnym – albo na twoim grillu podczas majówki. Soczyste mięso, aromatyczna marynata, lekka nuta cytrusowa i ziołowa świeżość – tego po prostu nie da się nie pokochać.



Składniki:


800 g karkówki wieprzowej,

5 łyżek oliwy z oliwek,

Sok z połowy cytryny,

1 łyżeczka startej skórki z cytryny,

Gałązka świeżego rozmarynu (same igiełki),

Sól i świeżo mielony pieprz.


Przygotowanie:


Dlaczego to hit? Bo nie trzeba cudować – wystarczą dobre składniki i chwila cierpliwości. Makłowicz, jak zawsze, łączy prostotę z klasą. Tę karkówkę po prostu TRZEBA mieć na grillu w majówkę 2025.

Idź do oryginalnego materiału