Świąteczne przygotowania to także poszukiwanie inspiracji ciekawych potraw oraz wypieków na ten wyjątkowy czas. Warto więc swoją uwagę zwrócić na eleganckie i efektowne ciasto, które dobrze prezentuje się na stole i przy tym obłędnie smakuje. Słonecznikowiec idealnie wpisuje się w wielkanocny klimat, dlatego postaw na niego w tym roku.
Słoncznikowiec — karmelizowany słonecznik i obłędna masa kajmakowa
Słonecznikowiec to smakowite ciasto warstwowe, w którym główne skrzypce odgrywają karmelizowane ziarna słonecznika. Choć są niepozorne i na ogół nie kojarzą się z ciastem, z pewnością swoim smakiem zachwycą każdego. W połączeniu z czekoladowym biszkoptem oraz masą kajmakową tworzą doskonałe ciasto w sam raz na wielkanocny stół.
Z pewnością zrobi furorę wśród klasycznych serników czy mazurków. Słonecznikowiec jest bowiem nie tylko smaczny, ale i efektowny. Łączy w sobie tradycję wraz z nowoczesnym podejściem do wypieków. Warto raz dać mu szansę, a na stałe zagości w twoim domu. To niebanalny smak, który tworzy wyjątkowe połączenie delikatnego kremu, biszkoptu i prażonego słonecznika.
Na tym jednak nie koniec zalet tego ciasta. Nie musisz się martwić jego przygotowaniem tuż przed świętami, gdyż możesz go zrobić odrobinę wcześniej. Słonecznikowiec dobrze się przechowuje, co zdecydowanie ułatwia organizację świąt. Wymaga trzymania w lodówce, a po schłodzeniu smakuje wręcz obłędnie.
Zobacz także: Zamiast babki, zrób na Wielkanoc tę roladę. Goście oniemieją z zachwytu i poproszą o przepis
Jak zrobić ciasto słonecznikowiec? Goście będą zachwyceni
Nie sposób nie skusić się na słonecznikowca, który kusi już swoim wyglądem i z pewnością przykuwa uwagę na świątecznym stole. Przygotuj się, iż gwałtownie zniknie z talerza, a goście będą prosić cię o przepis, bo słonecznikowiec to dobre ciasto na wiele okazji. Do jego przygotowania potrzebne są następujące składniki:
Biszkopt czekoladowy:
- 8 jajek
- 250 g drobnego cukru
- 190 g mąki pszennej
- 60 g ciemnego kakao
- 60 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem kajmakowo-kawowy:
- 40 ml espresso
- 1 puszka kajmaku
- 500 g serka mascarpone
- 250 g schłodzonej śmietanki 36%
- 40 g cukru pudru
- 2 śmietan-fixy
Karmelizowany słonecznik:
- 300 g słonecznika
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 3 łyżki masła
- Polewa czekoladowa na wierzch
Sposób przygotowania:
Przyrządzanie słonecznikowca zacznij od biszkoptu czekoladowego. W tym celu oddziel białka od żółtek i ubij pianę. W połowie ubijania dodawaj stopniowo cukier i całość ubijaj, aż uzyskasz gęstą konsystencję. Następnie dodawaj po jednym żółtku, pamiętając o ciągłym ubijaniu. Na koniec dodaj olej.
W osobnej misce przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia, a następnie wymieszaj suche składniki z ubitymi jajkami na najmniejszych obrotach lub dzięki szpatułki w 2-3 turach. Masę wyłóż na formę wyłożoną papierem i piecz w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez około 25 minut, aż do suchego patyczka. Pozostaw do wystygnięcia.
W tym czasie zajmij się uprażeniem słonecznika. Rozpuść masło na patelni i dodaj do niego cukier. Gdy zacznie robić się karmel, wsyp słonecznik, wymieszaj i praż do momentu, aż słonecznik stanie się złocisty i chrupiący. Uprażony słonecznik przesyp na arkusz papieru do pieczenia i pozostaw do wystygnięcia, by później całość pokruszyć drobno nożem.
Przejdź do wykonywania kremu kajmakowo-kawowego. Utrzyj więc serek mascarpone z kajmakiem, kawą i jednym śmietan-fixem. W osobnej misce ubij natomiast śmietankę z cukrem pudrem i drugim śmietan-fixem. Połącz delikatnie obie powstałe masy i dodaj do całości karmelizowany słonecznik, zostawiając ¼ na posypanie ciasta.
Teraz pozostaje połączyć wszystkie przygotowane elementy. W tym celu ostrożnie przekrój biszkopt na pół. Wyłóż masę kajmakową na blat ciasta w formie, rozsmaruj i delikatnie wyrównaj, a następnie przykryj go drugim blatem i lekko przyciśnij. Rozpuść polewę czekoladową i rozprowadź ją na wierzchu ciasta. Posyp resztką uprażonego słonecznika i włóż do lodówki co najmniej na kilka godzin. Smacznego!
Sprawdź też: Ten mazurek zrobi furorę na stole wielkanocnym. Goście oniemieją z zachwytu
Zobacz też:
Takiej babki jeszcze nie jadłeś. Zrób na Wielkanoc zamiast tradycyjnej, a zniknie co do okruszka
Pistacjowa babka będzie hitem w te święta. Tradycyjne ciasta mogą się przy niej schować
Ten pasztet wielkanocny robi ciocia Halinka. Lepszego nie jadłam