
1 maja 2025 roku w Szczawnicy – Jaworkach odbyło się jedno z najbardziej widowiskowych wydarzeń kulturalnych w regionie – Redyk Wiosenny. Wśród dźwięków góralskiej muzyki, zapachu oscypków i dymu z regionalnych potraw, rozpoczęto symbolicznie sezon wypasu owiec. Organizatorzy zadbali, by każdy – od najmłodszych po seniorów – znalazł coś dla siebie.
Msza, SMS spod Homoli i tradycja z duszą
Wydarzenie rozpoczęło się uroczystą mszą świętą w kościele pw. św. Jana Chrzciciela w Jaworkach. Modlitwa o szczęśliwy wypas przyciągnęła tłumy mieszkańców i turystów. Tuż po niej, u stóp Homoli, rozbrzmiał „Góralski SMS” – tradycyjny okrzyk pasterski połączony z zaganianiem owiec do kosoru, który wzbudził entuzjazm widzów.
Oficjalne otwarcie sezonu pasterskiego
Od godziny 13:00 scena plenerowa pod Homolami tętniła życiem. Na scenie wystąpili m.in.: Kapela Jaworcanie, Zespół Regionalny „Szlachtowanie”, Zespół Jana Malinowskiego, Naso Gromada ze Scomvic, Głosy Hali z Andrzejem Budzem, Tatrrzańskie Zbóje, a także zespoły Pienińskie Wiyrchy i Małe Pieniny z Krościenka nad Dunajcem.
Wieczór z Fiśbandą i CIUPAGĄ
O 17:30 publiczność rozgrzała Zespół Fiśbanda, a o 19:30 na scenie pojawiła się góralska Kapela Ciupaga, która porwała uczestników do tańca i wspólnego śpiewu. Muzyczny finał Redyku był prawdziwą góralską fiestą.
Nie tylko muzyka – pełna kultura i smak Pienin
Na uczestników czekały wyroby owcze z bacówek, baranina od rodziny Bulisiów, regionalna kuchnia pienińska, gorczańska, podhalańska i spiska, kiermasz sztuki ludowej, stoiska wystawiennicze, animacje dla dzieci, konkursy regionalne i loteria fantowa organizowana przez PSONI. Stoiskom gastronomicznym towarzyszyła niepowtarzalna atmosfera kulturowej majówki w sercu Pienin.
Redyk Wiosenny w Szczawnicy to tradycyjne wydarzenie folklorystyczne. Dodatkowo to manifest żywej tradycji i wspólnoty. Szczawnica po raz kolejny udowodniła, iż potrafi z dumą celebrować swoje dziedzictwo.