
Święta Wielkanocne są od kuchni bardzo słodkie. Na stole lądują między innymi mazurki i babki. Twoim marzeniem jest upieczenie wilgotnej i smakowitej baby? Możemy je spełnić. Poznaj recepturę na pomarańczowe ciasto z dodatkiem serka mascarpone. Ono zawsze wychodzi. Musisz tylko połączyć składniki, przelać do formy i upiec w piekarniku. Nic trudnego!
Ostatnimi czasy serek mascarpone odniósł duży sukces w naszym kraju i często uwzględniamy go w deserach, a choćby daniach wytrawnych. Może być składnikiem serników, kremów do tortów, deserów w pucharkach, sosów, sałatek czy zup. Tym razem dodaj go do ciasta na babkę. Mascarpone zawiera sporo tłuszczu, więc wypiek zyska pożądaną wilgotność i delikatność. Będzie też nad wyraz miękki i smaczny. Z tym dodatkiem zapomnisz, co to suche i kruszące się ciasto.
Przepis na babkę z mascarpone
Składniki:
» 300 g mąki,
» 5 jajek,
» 150 g masła,
» 250 g serka mascarpone,
» 200 g drobnego cukru,
» 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
» 1 pomarańcza.
Wykonanie:
W rondelku rozpuszczamy masło, studzimy.
Do naczynia wybijamy jajka i ubijamy z cukrem, aż zbieleją i będą puszyste (przez ok. 5 min).
Do masy jajecznej przekładamy mąkę wraz z proszkiem, serek i płynne masło.
Z pomarańczy wciskamy sok i dolewamy do ciasta, mieszamy je szpatułką, ale niezbyt długo.
Następnie przelewamy wszystko do blaszki na babkę lub keksówki wysmarowanej masłem i podsypanej mąką. Pieczemy w 170°C przez 45-50 minut. Wypiek studzimy, a potem lukrujemy lub ozdabiamy w inny sposób. Smacznego.