Ma intensywny, wręcz piekący smak, ostry zapach i adekwatności lecznicze. Uprawiany w Wełczu i okolicach Buska-Zdroju czosnek nie ma sobie równych. Właśnie dołączył do listy Świętokrzyskiej Kuźni Smaków, na której są najlepsze kulinarne marki naszego regionu. Co wyróżnia smakołyk z Wełcza?
Bardzo wyrafinowany, mocny oraz ostry smak i co bardzo ważne, adekwatności zdrowotne szarobiałe główki czosnku, wypełnione ząbkami o różowej łusce zawdzięczają przede wszystkim specyficznym dla tego warzywa glebom. Doceniając czosnek z Wełcza, urządza się choćby w Wełczu co roku Święto Czosnku. Tam oczywiście gra on pierwsze skrzypce.
Czosnek z Wełcza doceniany jest także za adekwatności lecznicze. Może być wsparciem w leczeniu przeziębień, grypy, nadciśnienia, podwyższonego cholesterolu. Pomaga też w walce z infekcjami bakteryjnymi i grzybiczymi, a także wzmacnia odporność.
W Wełczu uprawiany jest między innymi w Gospodarstwie pasiecznym „Pasieka nad Stawami” Janiny Kuli, która to otrzymała w Modliszewicach certyfikat szlaku kulinarnego Świętokrzyskiej Kuźni Smaków.
Jak podaje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, wieś Wełecz to obszar o niepowtarzalnych walorach glebowych i klimatycznych, mających pozytywny wpływ na uprawy czosnku. Uprawie czosnku sprzyjają przede wszystkim gleby organiczne II i III klasy, głównie brunatne. Ponadto na terenie Wełcza w pobliżu upraw leżą stawy, z których w okresie suchej wiosny rolnicy czerpią wodę do podlewania czosnku. Dzięki takiemu położeniu, klimatowi oraz miejscowym warunkom glebowym czosnek jest rośliną wyjątkowo plenną w tym regionie.
Czosnek jest sadzony na przełomie września i października. Ząbki są wkładane do ziemi manualnie piętką do dołu. Pielęgnacja czosnku polega na systematycznym pieleniu, od 3 do 4 razy, oraz obcięciu kwiatostanu. Czosnek zbiera się w lipcu przy użyciu płucnika, który podkopuje czosnek. Następnie główki wyciągane są manualnie z ziemi.
Zebrany czosnek obcinany jest na polu z korzeni i wiązany w wiązki, a potem wieszany pod wiatami, do całkowitego wyschnięcia łodygi. Potem przecina się łodygi na długości 2-3 cm.
Warto zaznaczyć, iż średnia powierzchnia uprawy czosnku w Wełczu to około 20 ha i powiększa się, gdyż uprawa czosnku przechodzi z pokolenia na pokolenie. Mieszkańcy Wełcza co roku obchodzą „Święto Czosnku”, a kobiety z Koła Gospodyń Wiejskich na Wełczu do dziś przyrządzają zupę czosnkową o niepowtarzalnym smaku i walorach zdrowotnych.





![Nowe oblicze kiosku warzywnego przy ul. Wojewódzkiej. Kolory zamiast szarości! [Zdjęcia]](https://www.wkatowicach.eu/assets/pics/aktualnosci/2025-11/tn_IMG_6163.jpg)






