Ten sposób przechowywania mąki to świętość. choćby po roku będzie świeżutka i bez grudek

kobieta.gazeta.pl 3 godzin temu
Każda z nas ma w domu przynajmniej jeden rodzaj mąki. Używamy jej do przygotowywania ciast, makaronów, a także sosów i zup. Mało kto wie jednak, w czym przechowywać mąkę, żeby była dobra choćby po kilku miesiącach. Podpowiadamy.
Mąka to bez wątpienia jeden z najważniejszych produktów w kuchni. Jest niezbędna do wypieku chleba, bułek, bagietek i innych rodzajów pieczywa. Na sklepowych półkach możesz znaleźć kilka rodzajów: pszenna, żytnia, orkiszowa, ryżowa, kukurydziana oraz jęczmienna. Pierwsza z nich ma także różne typy, np. 450, 550, 650, 750, 850. Każda z nich może ci długo posłużyć, pod warunkiem iż zadbasz o prawidłowy sposób przechowywania.


REKLAMA


Zobacz wideo Tłuste plamy nie będą już problemem! Wystarczy, iż użyjesz rozpuszczalnika lub... mąki ziemniaczanej


Długoterminowe przechowywanie mąki. Do czego ją przesypać i gdzie postawić?
Wiele osób traktuje mąkę jako produkt długowieczny. Nie zwracają uwagi na datę przydatności i jak długo stoi już w szafce. Zapominają, iż nieodpowiednie przechowywanie oraz wystawienie na działanie wilgoci źle wpływa na adekwatności produktu. Najlepiej wybrać chłodne i suche miejsce, w którym panuje temperatura pokojowa.


Doskonale sprawdzi się spiżarka albo szafki kuchenne. Nie mogą się jednak znajdować bezpośrednio nad kuchenką lub zlewem. Unosząca się para wodna może bowiem spowodować zawilgocenie. Mąkę najkorzystniej przechowywać w szczelnym, hermetycznym pojemniku z plastiku, szkła lub ceramiki.


W czym przechowywać mąkę? pexels.com/Rachel Loughman


Jak długo można przechowywać mąkę? Pilnuj tego terminu
Przechowywana w odpowiednich warunkach mąka jest dobra 12 miesięcy. Po tym czasie wciąż może zachować swój wygląd, jednak jej parametry znacznie się pogorszą. jeżeli chcesz wydłużyć okres przydatności, możesz trzymać produkt w lodówce lub zamrażarce. W tym przypadku również trzeba jednak pilnować terminu. W zamrażalniku mąka może być składowana maksymalnie 2 lata. Ten patent ma jeszcze jedną zaletę: zamrażanie pomaga w eliminacji szkodników, takich jak mole spożywcze, mącznik młynarek oraz żywiak chlebowiec.


Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału