Ten sernik zrobisz tylko z 3 składników. Zapomnij o mieleniu twarogu

top.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: /123RF/Picsel, 123RF/Picsel /Pixel


Szukasz prostego przepisu na ciasto? jeżeli nie masz ochoty na spędzanie wielu godzin w kuchni na przygotowywaniu wymyślnych wypieków, to zrób sernik jedynie z 3 składników. Nie będziesz musiał choćby mielić twarogu, a mimo to wyjdzie aksamitnie kremowy, wilgotny, po prostu rozpływający się w ustach.

Przy robieniu serników sporo czasu zajmuje przygotowanie spodu. W naszym przepisie pomijamy ten krok, a więc nie trzeba czekać, aż baza podpiecze się w piekarniku przed wlaniem na nią masy. Czas skraca również to, iż nie mielimy twarogu. Poza tym z tym wypiekiem poradzi sobie choćby największe beztalencie kulinarne. Sprawdź przepis na ten obłędny sernik, który pokochasz już od pierwszego kęsa.

Wystarczą 3 składniki, żeby zrobić pyszny sernik

Sernik z tego przepisu robi się z popularnych składników, które kupimy w każdym sklepie. Być może już mamy je w swojej kuchni.

Jakich 3 składników potrzebujemy do zrobienia sernika? Oto podstawowa lista:

  • 400 ml słodzonego mleka skondensowanego;
  • 250 g serka śmietankowego Philadelphia;
  • 5 jajek.

Prosty przepis na sernik z 3 składników

Żeby zrobić sernik z 3 składników, na początek miksujemy serek śmietankowy do momentu, aż powstanie gładka masa. Wówczas dodajemy do niej słodzone mleko skondensowane i ponownie miksujemy całość do połączenia tych 2 produktów.

W kolejnym kroku dorzucamy do masy serowej same żółtka i znowu miksujemy całość. Z kolei białka ubijamy na sztywną pianę i w takiej postaci dodajemy je do pozostałych składników. Pianę należy delikatnie wmieszać szpatułką.

Tak przygotowany sernik wlewamy na tortownicę o średnicy 20 cm, uprzednio smarując ją olejem. Boki formy owijamy folią aluminiową.

Naczynie z masą wstawiamy do większej, prostokątnej formy i nalewamy do niej wody na 1/3 wysokości tortownicy. Sernik pieczemy w takiej kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do 165 stopni Celsjusza przez około 50 minut. Po tym czasie zostawiamy go jeszcze przez 30 minut w urządzeniu.

Gdy ciasto ostygnie, to dekorujemy je według własnym upodobań. Możemy oprószyć wypiek cukrem pudrem, oblać go polewą czekoladową lub ozdobić ulubionymi owocami.

Zobacz też:

Ma więcej błonnika niż otręby i siemię lniane. Włącz do diety, jeżeli chcesz schudnąć

Zrób to ciasto na dzień kobiet. Z przepisu Ewy Wachowicz wychodzi palce lizać

W PRL-u wszyscy się nimi zajadali. Zrobisz je gwałtownie i za grosze

Idź do oryginalnego materiału