Ten sernik na zimno z owocami to popisowy przepis mojej babci. Jest puszysty, lekki i zawsze wychodzi

g.pl 1 dzień temu
Sernik na zimno z owocami to idealny pomysł na letni deser. Do jego przygotowania nie potrzebujemy piekarnika, a w smaku jest lekki, słodki i puszysty. Doskonale sprawdzi się na przyjęcia w gronie najbliższych lub na grilla. Z tym przepisem poradzą sobie choćby amatorzy.
O tej porze roku stanie nad kuchenką lub przy rozgrzanym piekarniku jest ostatnim, czego nam trzeba. jeżeli zatem masz ochotę na słodki deser, ale nie chcesz podnosić temperatury w kuchni, to przygotuj sernik na zimno. Przepis jest niezwykle prosty, a używając sezonowych owoców stworzymy przepyszne, letnie ciasto. Będzie idealne na różnego rodzaju imprezy lub chwilę relaksu przy kawie.


REKLAMA


Zobacz wideo Tomek "Tomash" Gregorczyk wraz z mamą Monią robią sernik z malinami


Jaki deser na upały? To ciasto idealnie sprawdzi się na letnie przyjęcia
Przygotowanie sernika na zimno jest bardzo proste. Nie trzeba używać do niego jajek, mąki ani włączać piekarnika, więc ryzyko, iż coś zepsujemy jest niewielkie. Ponadto smak takiego deseru będzie obłędny. Kruchy spód idealnie kontrastuje z aksamitną masą serową, a owoce i galaretka dodają świeżości oraz słodyczy. Warto jednak pamiętać, iż ciasto musi spędzić w lodówce minimum kilka godzin, zanim je podamy, dlatego warto zabrać się za ten przepis odpowiednio wcześnie.


Zobacz też: Przecieram, a paskudne plamy z deski znikają. To mieszanka tania jak barszcz
Najłatwiejszy sernik na zimno. Jakie składniki trzeba przygotować?
Składniki, jakich potrzebujemy na spód:


100 gramów kruchych ciasteczek,
1/3 kostki masła.


Składniki na masę serową:


500 gramów mascarpone,
250 mililitrów śmietanki kremówki,
250 mililitrów serka homogenizowanego,
2 łyżki żelatyny,
3 łyżki cukru,
opakowanie cukru waniliowego,
pół szklanki wody.


Składniki na wierzch:


2 galaretki truskawkowe, wiśniowe lub malinowe,
2 szklanki wody,
truskawki, wiśnie lub maliny.


Sernik na zimno z mascarpone. Przepis krok po kroku


Na początek przygotowujemy spód. Ciasteczka kruszymy na drobno lub mielimy w blenderze, a masło rozpuszczamy w niewielkim garnku.
Gdy masło lekko ostygnie, łączymy je z pokruszonymi ciastkami i ugniatamy masę w taki sposób, aby pokryła całe dno blaszki. Tak przygotowany spód wkładamy do lodówki.
Teraz zabieramy się za galaretkę. Do miseczki wlewamy dwie szklanki gorącej wody i wsypujemy do środka galaretkę w proszku (o wybranym smaku). Całość mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia - galaretka nie może za bardzo stężeć, abyśmy mogli później wylać ją na ciasto.
Osobną szklankę zapełniamy do połowy gorącą wodą i rozpuszczamy w niej żelatynę. Również odstawiamy do ostygnięcia.
Do miski wlewamy śmietankę i ubijamy ją na sztywno, stopniowo dosypując do niej cukier. Następnie dodajemy serek homogenizowany oraz mascarpone i całość ubijamy na średnich obrotach.
Do masy serowej stopniowo dolewamy żelatynę, cały czas ubijając wszystko mikserem.
Z lodówki wyciągamy spód i wykładamy na niego masę serową. Następnie rozkładamy na cieście umyte i osuszone owoce. jeżeli wybraliśmy truskawki, trzeba usunąć z nich szypułki, natomiast w przypadku wiśni należy pozbyć się ogonków i pestek.
Na owoce wylewamy galaretkę. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia będzie gotowe do podania.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.


Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału