Składniki na sernik japoński bez cukru
Do przygotowania sernika japońskiego bez cukru będziesz potrzebować:
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 100 g skyru naturalnego,
- 15 g skrobi ziemniaczanej,
- 200 g jogurtu greckiego lekkiego,
- 3 jajka,
- 30 ml oleju rzepakowego,
- 35 g mąki pszennej,
- 70 g ksylitolu,
- skórka z ½ cytryny,
- szczypta soli.
Jeśli nie masz skrobi ziemniaczanej, możesz zastąpić ją budyniem waniliowym. Pamiętaj jednak, iż w takiej sytuacji musisz pominąć ekstrakt z wanilii.
Sprawdź również: Idealny biszkopt na każdą okazję. Nigdy nie opada, jest wysoki i puszysty jak chmurka
Sernik japoński bez cukru — sposób przygotowania
Zacznij od oddzielenia białek od żółtek. Żółtka umieść w misce, dodaj ekstrakt z wanilii, szczyptę soli, skyr, skrobię, jogurt grecki, olej rzepakowy, mąkę pszenną oraz skórkę z cytryny. Wymieszaj całość trzepaczką do połączenia składników. Białka umieść w suchej i odtłuszczonej misce, a następnie ubij z sokiem z cytryny. Gdy zaczną robić się puszyste, dodaj ⅓ ksylitolu (ok. 20 g). Następnie dodaj resztę słodzika, by powstała gęsta i puszysta piana. Białkową pianę przełóż do miski z żółtkami i delikatnie połącz.
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza. Tortownicę owiń szczelnie z zewnątrz folią aluminiową, a wewnątrz wyłóż papierem do pieczenia. Przelej masę sernikową do tortownicy, a tę wstaw do blachy napełnionej gorącą wodą. Piecz przez około 45 minut, następnie przez kolejne 10 w wyłączonym piekarniku. Pozostaw sernik do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy sernik japoński bez cukru będzie chłodny, możesz udekorować go cukrem pudrem z ksylitolu lub erytrytolu. Gotowe!
Zobacz też:
Od lat robię te gołąbki w Wielki Piątek. Tak dobre, iż wszyscy oblizują talerze
Rosa na serniku nigdy ci nie wychodzi? Widocznie nie znasz tej banalnej metody
Magda Gessler robi majonez, zamiast go kupować. Wypróbuj ten przepis, bo lepszego nie znajdziesz