Ten patent z papierem do pieczenia zasługuje na Nagrodę Nobla. Na pewno ci się przyda

g.pl 1 tydzień temu
Papier do pieczenia to produkt, który znajdziemy w każdej kuchni. Jest bardzo przydatny i znacznie ułatwia pracę, zwłaszcza osobom, które często przygotowują domowe desery. Zapobiega przywieraniu ciasta do formy, jednak czasem potrafi też nieźle namieszać podczas pracy, bo lubi się rolować. Na szczęście istnieje sprawdzony patent na zwijający się papier do pieczenia. Koniecznie wypróbuj przy najbliższej okazji i przekonaj się, iż to działa!
Zanim papier do pieczenia stał się powszechnie dostępny, były inne sposoby na zabezpieczenie wypieków przed przywieraniem do blachy. Nasze babcie smarowały formę tłuszczem, a następnie obsypywały ją bułką tartą lub kaszą manną. Dziś ta metoda przez cały czas ma swoich zwolenników i sprawdza się np. przy wypieku babek, ale częściej sięgamy jednak po dedykowany do wypieków papier. Aby łatwiej było wyścielić nim blachę, wystarczy odrobina wody. Papier zmięknie i będzie ładnie z nami współpracował.


REKLAMA


Zobacz wideo Arbuz w zamrażarce? Nigdy w życiu! Zobacz, co i jak mrozić


Zwijający się papier do pieczenia - co zrobić? Wystarczy jeden prosty krok, aby pozbyć się problemu
jeżeli lubisz robić domowe desery, chleby lub pasztety, to wiesz, jak ważne jest, aby papier do pieczenia dokładnie przylegał do formy. Czasem kombinujemy z cięciem go na mniejsze kawałki, ale zwijający się papier do pieczenia wraca do swojej pierwotnej formy, co naprawdę potrafi zirytować.


Na szczęście jest na to sposób i to banalnie prosty. jeżeli chcesz, aby papier był bardziej skłonny do dostosowania się do kształtu danej formy, to wystarczy zwinąć go w kulkę, a następnie zmoczyć pod bieżącą wodą. Pod wpływem wody papier zmienia swoją formę i łatwiej go użyć do wyścielania, zwłaszcza w rogach blachy. Zwilżony wcześniej papier łatwiej odchodzi ponadto od upieczonego ciasta. To bardzo prosta i skuteczna metoda, która znacznie ułatwi pracę w kuchni.
Zobacz też: Nie każdy lubi naleśniki ze szpinakiem, ale można oszukać kubki smakowe. Będzie pysznie i zdrowo
Idź do oryginalnego materiału