​Ten olej chroni serce i wątrobę. Już łyżka dziennie oczyści tętnice

top.pl 4 dni temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Nazywany zielonym złotem, jest skarbnicą cennych składników odżywczych i naturalnym sprzymierzeńcem w profilaktyce chorób serca oraz wątroby. Olej z pestek dyni zyskuje coraz większą popularność nie tylko w kuchni, ale też w domowej apteczce. Sprawdź, dlaczego warto włączyć go do codziennej diety i jak może pomóc w oczyszczaniu tętnic.

Wartości odżywcze oleju z pestek dyni

Olej z pestek dyni to prawdziwa bomba składników odżywczych. Tłoczony na zimno, zachowuje pełnię swoich adekwatności i zawiera duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Głównie omega-6 i omega-9, które odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Znajdziemy w nim także bogactwo witamin: E (nazywaną "witaminą młodości"), A, C oraz z grupy B. Olej z pestek dyni to również źródło cynku, magnezu, potasu, selenu i fitosteroli, które korzystnie wpływają na układ krążenia, odporność i funkcjonowanie narządów wewnętrznych.

Sprawdź również: Ten owoc chroni serce jak plaster. W Polsce jest go na pęczki

Właściwości zdrowotne oleju z pestek dyni

Regularne spożywanie oleju z pestek dyni może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim wspiera pracę serca i wątroby. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe oraz fitosterole pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL, jednocześnie zwiększając poziom "dobrego" HDL, co znacząco zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób wieńcowych.

Olej działa także ochronnie na wątrobę. Wspiera jej regenerację, pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu i łagodzi stany zapalne. Dodatkowo dzięki obecności antyoksydantów, działa przeciwstarzeniowo i wzmacnia odporność. W badaniach wykazano również, iż może wspierać zdrowie prostaty i układu moczowego, co czyni go cennym dodatkiem do diety mężczyzn.

Sprawdź również: Dodaj 1 tabletkę do kawy i pij regularnie. W mig pozbędziesz się toksyn z organizmu

Do czego wykorzystać olej z pestek dyni?

Olej z pestek dyni najlepiej spożywać na zimno, bo podgrzewanie może zniszczyć jego cenne adekwatności. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, past kanapkowych, pieczywa czy gotowanych warzyw. Można nim również polać zupę-krem tuż przed podaniem lub wykorzystać jako bazę do domowego pesto. Dla celów zdrowotnych zaleca się spożywanie jednej łyżki oleju dziennie. Najlepiej na czczo lub jako składnik porannego posiłku. Dzięki swojemu lekko orzechowemu smakowi nie tylko wzbogaca potrawy, ale również skutecznie wspomaga organizm od wewnątrz.

Zobacz też:

To najzdrowsze warzywo na świecie. Można uprawiać je na parapecie, a mało kto o nim słyszał

Robisz to z jagodami po przyniesieniu do domu? Nie dziw się, iż tak gwałtownie się psują

Jeszcze dziś zrób to z oknami w mieszkaniu. Obniżysz temperaturę bez klimy

Idź do oryginalnego materiału