Ten kolor banana mówi, iż owoc jest najzdrowszy. Specjaliści nie mają wątpliwości

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Najzdrowszy banan- Pyszności


Jak wybrać najzdrowsze i najlepsze banany? Specjaliści podpowiadają, który kolor owoców będzie nam najlepiej służył. Niektórzy muszą na nie bardzo uważać.

Banany to owoce, które bez problemu znajdziesz w praktycznie każdym sklepie. Banany z Ekwadoru, Kolumbii, Gwatemali czy Kostaryki do europejskich portów płyną ok. trzech – pięciu tygodni. Zrywane są najczęściej wtedy, gdy nie do końca jeszcze dojrzały. Z tego powodu w sklepie znaleźć można je w różnych kolorach, od zielonych, przez żółte i intensywnie kanarkowe, po nakrapiane ciemnymi plamami. Które z nich są dla nas najlepsze?

Jak wybrać najzdrowsze banany?

Na świecie jest ponad tysiąc odmian banana, ale my jemy zwykle jedną: banana zwyczajnego. Od lat cieszą się ogromną popularnością i jest najchętniej uprawianym owocem świata. Obok pszenicy ryżu i kukurydzy jest jedną z czterech najczęściej uprawianych roślin. Są niesamowicie bogate w potas, dzięki czemu świetnie sprawdzą się w roli deseru lub przekąski dla osób borykających się ze skurczami mięśni. Mają niską ilość tłuszczów i dużą ilość błonnika, który wspomaga wchłanianie cukrów. Dzięki wysokiej zawartości węglowodanów dają nam uczucie sytości, więc chętnie zabieramy je ze sobą na drugie śniadanie.

Najzdrowszy banan – Pyszności

Poza kolorem skórki i stopniem dojrzałości, banany różnią się od siebie smakiem. Im bardziej dojrzały, tym bardziej słodki jest ten owoc. Smak jest jednak kwestią indywidualną i każdy z nas poszukuje w bananie czegoś innego. Warto jednak zwrócić uwagę na adekwatności odżywcze.

Dojrzałe banany (5-6) zawierają dużą porcję antyoksydantów. Dzięki temu mają adekwatności antynowotworowe. Banany kompletnie żółte i z czarnymi kropkami, wydzielają substancję zwaną TNF (czynnik martwicy nowotworu), która jest w stanie zwalczyć złośliwe komórki. Dodatkowo, kilkukrotnie lepiej działają na układ odpornościowy.

Przejrzałe, mocno nakrapiane banany (7) mają w sobie więcej antyoksydantów. Zawierają za to mniej witaminy C, witaminy B1 czy kwasu foliowego. Po ich spożyciu szybciej podnosi się także poziom cukru we krwi.

Czy można jeść zielone banany?

Zielone banany (1,2,3) są twardsze i zdecydowanie mniej słodkie. Mają niższy indeks glikemiczny niż dojrzałe i mocno dojrzałe banany, dzięki czemu są lepszym wyborem dla osób, które chorują na cukrzycę lub insulinooporność. Mają również więcej witamin i mikroelementów. Im bardziej są zielone, tym bardziej cierpko-gorzki mają smak, który nie każdemu przypadnie do gustu.

Prosty przepis na ciasto z bananem i czekoladą znajdziesz na naszym kanale YouTube

Idź do oryginalnego materiału