W świecie kulinarnych ekstrawagancji choćby coś tak przyziemnego jak danie fast food potrafi zaskoczyć skalą i ceną. Kebab to dla jednych szybka przekąska po imprezie, dla innych - potrawa godna królewskiego stołu. Londyński mistrz kuchni udowodnił, iż taki specjał może kosztować tyle, co designerska torebka. W Australii natomiast całe miasto bawiło się przy rekordowej porcji mięsa i frytek ważących setki kilogramów. Oba te przypadki łączy jedno: pokazują, iż uliczne jedzenie nie zna granic wyobraźni.
REKLAMA
Zobacz wideo Poszliśmy na najsłynniejszy kebab w Warszawie. Ceny? Tanio nie jest
Ile kosztuje najdroższy kebab świata? Za to kulinarne arcydzieło trzeba zapłacić 5 tysięcy złotych
Zapomnijcie o kebabie w bułce za dziesięć złotych z pobliskiej budki. W londyńskiej restauracji Hazev szef kuchni Onder Sahan stworzył najdroższego kebaba świata. Jedna porcja kosztuje aż 925 funtów, czyli ponad 5 tysięcy złotych. Dla porównania najniższa krajowa w Polsce wynosi w tej chwili 4666 zł brutto (3510,92 zł netto). Jak informuje Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej taką pensję otrzymuje 3,1 mln Polek i Polaków.
Tak, myślę, iż robimy coś miłego i drogiego. Użyliśmy wysokiej jakości mięsa i warzyw, oliwy z oliwek i dobrego 25-letniego octu
- powiedział Onder Sahan, cytowany przez portal Daily Mail.
Onder Sahan, uznany za najlepszego specjalistę od kebabów w Wielkiej Brytanii, używa w swoim daniu japońskiej wołowiny Wagyu, mielonego mięsa jagnięcego, koźlęciny, świeżych smardzów, 25-letniego włoskiego octu balsamicznego i francuskiego sera Chaumes. Do tego dorzuca turecką bazylię, kwiaty cukinii, karczochy i oliwę z prestiżowego regionu La Vallee des Baux. Przy okazji warto zaznaczyć, iż ocet Terre Bormane kosztuje 185 funtów (około 960 złotych) za butelkę o pojemności zaledwie 10 centylitrów. Szef kuchni w restauracji Hazev nie chce, by kebab kojarzył się wyłącznie z nocną przekąską dla wstawionych imprezowiczów.
Chcę zmienić wizerunek kebaba. jeżeli masz dobry gust, możesz zrobić z niego coś wyjątkowego
- tłumaczy Sahan.
Jaki był największy kebab na świecie? Gigant przygotowany w australijskim Campbelltown
Po drugiej stronie globu, w australijskim Campbelltown, kebab zapisał się w historii ulicznego fast food nie ceną, ale rozmiarem. W King Kebab House powstało danie, które ważyło 300 kilogramów i zajmowało kontener wielkości śmietnika. Zespół Mevlany Civciego przygotowywał potrawę przez 15 godzin, wykorzystując ponad 600 kilogramów surowego mięsa. Po usmażeniu i grillowaniu rozłożono je na stołach długości 100 metrów podczas lokalnego festiwalu. Kebab-gigant nakarmił około 300 osób, a dochód z wydarzenia - prawie 2,7 tysięcy dolarów australijskich (ponad 7 tysięcy złotych) - przekazano na walkę z rakiem.
Zespoły kucharzy przez wiele godzin przygotowywały ogromne kolumny mięsa kebabowego na pionowym rożnie, ścinając cienkie plastry parującego mięsa prosto do srebrnych tac, gdzie czekały na zważenie. Inni kucharze stali przy frytownicy, wrzucając do gorącego oleju torby za torbami żółtych frytek i nakładając je do misek. Mięso było kończone na grillu, podczas gdy frytki skwierczały na gorącym podgrzewaczu, czekając na wydanie
- napisano w Księdze Rekordów Guinnessa.
To nie był tylko rekord Guinnessa, ale przede wszystkim okazja, by zjednoczyć społeczność i zrobić coś dobrego
- powiedział Mevlan Civci.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.