Ten jeden trik sprawia, iż domowe lody smakują jak z najlepszej lodziarni!

viva.pl 8 godzin temu
Zdjęcie: Adobe Stock


Domowe lody to deser, który w upalne dni nie ma sobie równych. Ich przygotowanie jest prostsze, niż się wydaje – a smak? Niejednokrotnie lepszy niż w najlepszych lodziarniach. Przygotowywane według tradycyjnych receptur, lody wracają do łask. Poniżej znajdziesz sprawdzone przepisy na lodowe przysmaki, które odmienią Twoje lato.

CZYTAJ TEŻ: Znane słodycze w wersji fit deserów!

View Ediplayer on the source website

Naturalne lody – bez konserwantów i sztucznych dodatków

Coraz więcej lodziarni, zarówno tych małych, rzemieślniczych, jak i większych, nowoczesnych punktów, wprowadza do swojej oferty naturalne lody przygotowywane na miejscu. Ich skład opiera się na prostych, pełnowartościowych składnikach – świeżych owocach, śmietance, mleku czy naturalnych dodatkach, takich jak wanilia czy miód. W takich lodach próżno szukać konserwantów, sztucznych barwników, aromatów czy wzmacniaczy smaku, które często znajdują się w produktach pakowanych i długo przechowywanych. To właśnie dzięki czystemu składowi oraz świeżości, naturalne lody wyróżniają się intensywniejszym, bardziej wyrazistym smakiem i kremową konsystencją.

Coraz więcej osób świadomie wybiera takie lody, szukając zdrowszych i smaczniejszych alternatyw dla produktów z supermarketów. Nic więc dziwnego, iż zdobywają one coraz większą popularność i zyskują rzesze wiernych fanów. Co najważniejsze – przygotowanie takich lodów we własnej kuchni jest możliwe i nie wymaga ani specjalistycznego sprzętu, ani doświadczenia.

Domowe lody na lato 2025 – smak, który zaskakuje i zostaje w pamięci

Domowe lody to nie tylko sposób na ochłodę w upalne dni, ale również doskonała okazja do kulinarnych eksperymentów i zabawy smakami. Na jaki smak się zdecydować? Tu naprawdę ogranicza Cię tylko wyobraźnia i zawartość lodówki. Możesz sięgnąć po dobrze znane klasyki, takie jak wanilia, czekolada czy truskawka, albo zaszaleć z niebanalnymi połączeniami – watą cukrową, bazylią, masłem orzechowym czy słonym karmelem. Każdy z tych smaków może stać się Twoim lodowym przebojem lata 2024.

Ręcznie robione lody pozwalają na pełną kontrolę nad składnikami, dzięki czemu możesz dopasować je do swoich potrzeb – bez laktozy, bez cukru, wegańskie czy fit. To także świetny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i ograniczenie marnowania jedzenia. Niezależnie od tego, czy jesteś fanem klasycznych deserów, czy uwielbiasz eksperymentować w kuchni, te przepisy są dla Ciebie.

Poniżej znajdziesz 3 sprawdzone i proste przepisy na domowe lody: kremowe czekoladowe, wegańskie mango z marakują oraz zaskakujące lody o smaku solonego karmelu. Gwarantujemy – każde z nich rozpieści Twoje kubki smakowe i sprawi, iż już nigdy nie sięgniesz po gotowe lody ze sklepu.

Ten trik sprawi, iż domowe lody będą kremowe jak z lodziarni

Aby domowe lody smakowały jak z najlepszej lodziarni, wystarczy zastosować prosty trik polegający na dodaniu do masy lodowej odrobiny glukozy, np. w postaci syropu glukozowego, miodu lub syropu kukurydzianego. Dzięki temu lody będą bardziej kremowe i miękkie, ponieważ glukoza hamuje tworzenie się kryształków lodu i poprawia konsystencję. Wystarczy dodać jedną lub dwie łyżki na litr masy. Dodatkowo warto dobrze schłodzić masę przed mrożeniem i co jakiś czas ją mieszać podczas zamrażania – to sprawi, iż lody będą bardziej puszyste i gładkie, choćby bez użycia maszyny do lodów.

1. Przepis na domowe lody czekoladowe

Kochasz czekoladę? Te domowe lody będą strzałem w dziesiątkę. Kremowe, intensywne, idealne na gorące popołudnie.

Czekolada... Kto jej nie kocha? Oto przepis na idealnie kremowe i mleczne domowe lody czekoladowe. Gwarantujemy, iż nie będą długo stać w lodówce.

Potrzebne składniki:

  • 2 jajka
  • 300 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 60 g cukru
  • tabliczka czekolady
  • przegotowana woda

Sposób przygotowania:

Przygotowanie lodów zacznij od roztopienia czekolady w kąpieli wodnej. Ubij schłodzoną wcześniej śmietankę na sztywno. Następnie oddziel żółtka od białek. Żółtka zmieszaj z połową cukru oraz jedną łyżeczką przegotowanej wody. Całość utrzyj do uzyskania puszystej, kremowej masy. Oddzielone wcześniej białko ubij na sztywną pianę, a następnie wymieszaj z drugą połową cukru. Ostudź rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj z ubitym białkiem i kremową masą z żółtka, a następnie odstaw do zamrażarki na całą noc. Domowe lody czekoladowe możesz śmiało zjeść drugiego dnia na śniadanie!

2. Wegańskie domowe lody owocowe

Kochasz niebanalne smaki? Domowe lody o smaku słodkiego mango połączonego z marakują to idealny wybór dla Ciebie. Są pyszne i orzeźwiające!

Potrzebne składniki:

  • 2 mango
  • 1,5 szklanki śmietanki kokosowej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 marakuja
  • listki mięty

Sposób przygotowania:

Przed przystąpieniem do pracy obierz mango i usuń z nich pestki oraz wydrąż marakuję. Owoce pokrój w kostkę i razem z resztą składników zmiksuj w blenderze. Gotową masę przełóż do pojemnika i umieść w zamrażarce. Co około pół godziny wyjmuj ją i mieszaj przez dwie minuty, aby zapobiec krystalizacji. Czynność powtórz kilka razy, do momentu zamrożenia się masy. Podając domowe lody możesz je ozdobić kilkoma listami mięty lub owocami.

3. Domowe lody o smaku solonego karmelu

Połączenie słonej soli i słodkiego karmelu stało się kulinarnym hitem ostatnich lat. Kochają je wszyscy! Rozpieść swoje zmysły i zrób karmelowe lody domowej roboty.

Składniki (lody):

  • 700 ml mleka 2%
  • 300 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30%

Składniki (karmel):

  • 120 g cukru
  • 80 g masła
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 2 szczypty soli morskiej

Przygotowanie karmelu:

Cukier i masło umieść w rondelku i podgrzewaj do momentu roztopienia. Następnie zwiększ ogień i mieszaj przez ok 10 minut, aż do momentu uzyskania gęstego sosu.

Sposób przygotowania lodów:

Zacznij od zrobienia mleka skondensowanego. W rondelku zagotuj mleko z laską wanilii. Następnie otwórz wanilię, wyskrob z niej ziarenka i dodaj do mleka. Dosyp cukier i mieszaj do momentu jego rozpuszczenia. Poczekaj, aż mleko zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj przez pół godziny, od czasu do czasu mieszając. Gotowe mleko przelej do naczynia i pozostaw do całkowitego schłodzenia.

Śmietankę ubij na sztywno, a następnie powoli dodaj mleko skondensowane i dokładnie wymieszaj. Przelej połowę masy do naczynia, a na jej wierzchu rozprowadź słony karmel. W kolejnym kroku wylej resztę masy i ponownie nałóż na nią słony karmel. Tak gotowy „przekładaniec” umieść w zamrażarce na całą noc.

Smacznego!

Idź do oryginalnego materiału