Ten jeden składnik zepsuje choćby najlepszą sałatkę jarzynową. Magda Gessler nigdy go nie dodaje

natemat.pl 5 godzin temu
Wszyscy znamy paradoks sałatki jarzynowej. Chociaż przepis teoretycznie jest jeden, to w każdym domu smakuje ona inaczej. Jest jednak pewien składnik, o którym Magda Gessler mówi, iż może zrujnować choćby najlepszą sałatkę. Dominuje cały jej smak. Domyślacie się, o jakie warzywo chodzi?


Sałatka jarzynowa – nigdy nie dodawaj tego składnika. Gessler ostrzega


Sałatka jarzynowa to klasyk polskiej kuchni, którego nie może zabraknąć na żadnej rodzinnej imprezie, spotkaniu czy świątecznym stole. Jej składniki są dość proste, a sam proces przygotowania – choć wymagający trochę cierpliwości – daje w zamian pyszne, pełne smaku danie.

Jednak jeden błąd w doborze składników może zniszczyć całą harmonię i zamienić sałatkę w coś, czego nikt nie będzie chciał zjeść.

Tym składnikiem, przed którym ostrzega sama Magda Gessler, jest… cebula. To warzywo fermentuje, wydzielając nieprzyjemny zapach, a po nocy w lodówce potrafi zdominować całą sałatkę swoim intensywnym aromatem. Co więcej, jej tekstura nie komponuje się dobrze z delikatnymi warzywami, które tworzą bazę sałatki.

Zamiast cebuli warto zdecydować się na bardziej subtelną alternatywę, jaką jest por. Ma delikatniejszy smak i zapach, przez co nie przytłacza innych składników, a jednocześnie wprowadza przyjemny, lekko cebulowy akcent. Pora można dodać w mniejszych ilościach, dzięki czemu cała sałatka zyskuje wyrazistość, ale nie traci swojej harmonii.

By uzyskać oczekiwany smak sałatki, należy wiedzieć, jakie znaczenie mają poszczególne składniki.

Rola każdego składnika:


Ziemniaki: Stanowią bazę sałatki, nadają jej odpowiednią konsystencję i sycą. Są neutralne w smaku, dzięki czemu dobrze komponują się z resztą składników.

Marchewka: Dodaje słodyczy i koloru, a także delikatnej tekstury.

Pietruszka: Wzmacnia smak, nadając lekko korzenny akcent.

Por: Zamiast cebuli, por wprowadza łagodny, ale wyrazisty smak. Jest bardziej subtelny, a jego konsystencja doskonale pasuje do reszty warzyw.

Ogórki kiszone: Wprowadzają kwasowość, która równoważy smak warzyw i majonezu.

Groszek: Lekko słodki akcent, który przełamuje smaki reszty składników.

Jabłko: Dodaje świeżości i naturalnej słodyczy, co sprawia, iż sałatka jest bardziej zrównoważona.


Przepis na klasyczną sałatkę jarzynową


Oto przepis na sałatkę jarzynową, która z pewnością zadowoli wszystkich smakoszy, pod warunkiem, iż zrezygnujecie z cebuli i postawicie na pora.

Składniki:


4 średniej wielkości ziemniaki


4 marchewki


1 korzeń pietruszki


1 mały por (tylko biała część)


4 jajka


3 ogórki kiszone


1 jabłko (opcjonalnie, dla lekkiej słodyczy)


200 g groszku konserwowego


Majonez (ok. 200 g)


Sól i pieprz do smaku



Przygotowanie:


Idź do oryginalnego materiału