Sezon na młodą kapustę zaczyna się w maju i trwa aż do sierpnia, jednak czasem możemy kupić ją już pod koniec kwietnia. Wiele osób robi z niej chrupiące surówki, jednak zdecydowana większość woli taką w wersji duszonej i właśnie na nią podajemy przepis. Boczek zastępujemy...kiełbasą.
Składniki na młodą kapustę duszoną. Wybierz kiełbasę zamiast boczku
Koperek to must have w młodej kapuście duszonej. Dla wielu osób nie może zabraknąć mięsnego dodatku. Tym razem postawiliśmy na kiełbasę. Nie zapominajmy o kminku, łagodzącego adekwatności wzdymające kapusty.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia młodej kapusty duszonej z kiełbasą? Oto pełna lista:
- 1 główka młodej kapusty;
- 400 g kiełbasy wiejskiej;
- 2 marchewki;
- 2 cebule;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 pęczek koperku;
- 3 liście laurowe;
- 7 ziaren ziela angielskiego;
- 1/4 łyżeczki kminku;
- 1 szklanka wody;
- 1 łyżka oleju;
- przyprawy: sól, pieprz do smaku.
Przepis na młodą kapustę duszoną z kiełbasą
Na początek szatkujemy drobno młodą kapustę. Następnie w garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim posiekane cebule i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Gdy całość się zarumieni, to dorzucamy jeszcze czosnek i smażymy go przez chwilę.
W kolejnym kroku dorzucamy do naczynia poszatkowaną młodą kapustę i starte na tarce marchewki. Całość zalewamy wodą i mieszamy. Po chwili dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, kminek, sól i pieprz.
Całość gotujemy do momentu, aż kapusta stanie się miękka, a woda odparuje. Wtedy dosypujemy też posiekany pęczek koperku i kontynuujemy gotowanie jeszcze przez kilka minut.
Młoda kapusta duszona z kiełbasą świetnie komponuje się z młodymi ziemniakami i kotletami. Można ją również podawać ze świeżym pieczywem.
Zobacz też:
Wielu uważa ją za ozdobę świątecznego stołu. Mało kto wie, iż pomaga spalić boczki i odmładza
Ta wielkanocna sałatka nie musi się przegryzać. Zrobisz ją na ostatnią chwilę
Do klasycznej sałatki dodaj na święta ten składnik. Goście zaniemówią z wrażenia