​Tego nigdy nie dodawaj do owsianki. Zamiast miski zdrowia otrzymasz cukrową bombę

top.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Owsianka to jedno z najzdrowszych śniadań, jakie możesz zjeść. Jednak choćby najlepszy posiłek można łatwo "zepsuć" nieodpowiednimi dodatkami. Sprawdź, czego unikać, by Twoja poranna owsianka naprawdę wspierała zdrowie, a nie poziom cukru we krwi.

Płatki owsiane same w sobie są prawdziwą skarbnicą witamin, błonnika i minerałów. Problem zaczyna się wtedy, gdy zdrową bazę zalewamy kalorycznymi syropami, dosładzanymi jogurtami lub dodajemy zbyt dużo owoców suszonych.

Najgorsze dodatki do owsianki. Czego unikać?

Niektóre popularne dodatki mogą zamienić zdrową owsiankę w kaloryczny deser. Warto wiedzieć, czego unikać, by nie zniweczyć wszystkich korzyści zdrowotnych.

Sprawdź również: O niebo zdrowsza od owsianki. Seniorzy powinny jeść regularnie

Cukier i słodkie syropy

Dodanie łyżeczki cukru lub polewy karmelowej to szybki sposób na wzrost poziomu glukozy. Takie dodatki nie tylko zwiększają kaloryczność owsianki, ale też prowadzą do gwałtownych skoków cukru we krwi, po których gwałtownie przychodzi uczucie głodu.

Dżemy i owoce w syropie

Choć dżem wydaje się niewinnym dodatkiem, większość sklepowych wersji zawiera ogromne ilości cukru. To samo dotyczy owoców we frużelinie: są słodkie, ale pełne konserwantów, barwników i zagęszczaczy.

Czekolada i kremy czekoladowe

Kawałki mlecznej czekolady czy łyżka kremu orzechowego z cukrem to nie najlepszy pomysł. Takie produkty dostarczają dużych ilości tłuszczów nasyconych i cukrów prostych, które obciążają trzustkę i wątrobę.

Słodzone jogurty

Zamiast wspierać zdrowie, słodzone jogurty tylko dodają cukru. W jednej porcji może być go więcej niż w tabliczce czekolady. Lepszym wyborem jest naturalny jogurt grecki, który dostarcza białka i probiotyków bez zbędnych kalorii.

Uwaga na suszone owoce i banany

Rodzynki, żurawina czy daktyle często są postrzegane jako zdrowe źródło energii. Jednak w procesie suszenia cukry się zagęszczają, a porcja kilku łyżek może zawierać choćby tyle samo cukru, co baton. Dlatego lepiej ograniczyć ich ilość, garść to absolutne maksimum. Podobnie z bananami. Im bardziej dojrzałe, tym więcej w nich cukrów prostych. jeżeli chcesz zachować stabilny poziom glukozy, wybieraj mniej dojrzałe owoce lub dodawaj ich po prostu mniej.

Zobacz też:

Wspiera serce i jelita, a do tego ułatwia odchudzanie. Jedz, póki trwa sezon

Seniorzy powinni pić kilka razy w tygodniu. Wspiera serce i obniża ciśnienie

Polacy jej nie znają, a to jedna z najzdrowszych ryb. Do tego ma kilka ości

Idź do oryginalnego materiału