Folia aluminiowa to produkt, który w okresie świątecznym okazuje się bardzo przydatny. Dotyczy to zarówno gotowania czy pieczenia, jak i późniejszego przechowywania potraw. Wiele osób sięga po nią też regularnie w ciągu roku, np. do zapakowania kanapek do pracy lub szkoły. Czasami jednak folia aluminiowa niesie ze sobą pewne ryzyko, a najważniejszy jest dokładny sposób wykorzystania tego produktu.
REKLAMA
Zobacz wideo Jak ograniczyć marnowanie jedzenia w święta? Ekspertka wyjaśnia
Dlaczego nie używać folii aluminiowej? Eksperci podkreślają rolę jednego ważnego aspektu
Potencjalna szkodliwość folii aluminiowej dotyczy przede wszystkim sytuacji, gdy wykorzystujemy ją do przechowywania żywności. Jak podkreśla portal Southern Living, choćby najszczelniejsze owinięcie folią aluminiową nie ochroni w pełni jedzenia przed dopływem powietrza.
Folia aluminiowa sama w sobie nie jest w stanie stworzyć całkowicie hermetycznego zamknięcia, ponieważ nie jest z natury klejąca i nie dopasowuje się idealnie do powierzchni
- wyjaśnia Zachary Cartwright, główny naukowiec ds. żywności w AQUALAB by Addium i członek Wydziału Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności i Jakością w Instytucie Technologów Żywności (IFT), cytowany przez Southern Living. Oznacza to, iż żywność zabezpieczona folią aluminiową jest wciąż narażona na utratę wilgoci i rozwój bakterii. To z kolei może prowadzić do zatrucia pokarmowego, jeżeli dojdzie do zatrucia np. laseczką jadu kiełbasianego (clostridium botulinum). Choć są to rzadkie przypadki, nie powinniśmy ignorować takiego ryzyka. Jak zatem możemy je wyeliminować?
Czy można pakować kanapki w folię aluminiową? O tym należy pamiętać, gdy sięgamy po popularne sreberko
jeżeli folia aluminiowa jest dla nas wygodnym zabezpieczeniem i nie chcemy z niej całkowicie rezygnować, należy ograniczyć stosowanie jej do maksymalnie dwóch dni. Warto przy tym owinąć żywność dwukrotnie lub użyć plastikowej folii spożywczej przed folią aluminiową. Tak czy inaczej, nasze kanapki na drugie śniadanie powinny być w pełni bezpieczne do spożycia, choćby jeżeli przygotujemy je wieczorem poprzedniego dnia. Z drugiej strony Cartwright zaleca, aby unikać połączenia folii z kwaśnymi lub słonymi potrawami, ponieważ może powodować to przedostawanie się aluminium do żywności, co ma niekorzystny wpływ na zdrowie. Istotne jest także to, aby nie owijać gorącego jedzenia i poczekać do jego ostygnięcia.Zobacz też: Jak długo można trzymać chleb w zamrażarce? Po tym terminie nada się już tylko do koszaOsoby poszukujące skutecznych i bezpiecznych rozwiązań na przechowywanie żywności powinny sięgać po zabezpieczenia, które zagwarantują pełną ochronę przed kontaktem z powietrzem. Będą to zatem m.in. plastikowe woreczki lub hermetycznie zamknięte pojemniki. Ponadto resztki należy zawsze trzymać w odpowiednich warunkach, najlepiej w lodówce.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.