Na nagraniu Karoliny Kowalczyk widzimy, iż słoiki i ogórki są już przygotowane. Inne potrzebne składniki to: chrzan, czosnek, koper i solanka. Autorka filmu dzieli się też cenną wskazówką dotyczącą zakrętek. - Rogi odkażam zawsze spirytusem dzięki gazika. Dzięki temu ogórki nie zaczną pleśnieć - zaznacza na wstępie.
REKLAMA
Zobacz wideo Prawidłowa pielęgnacja krok po kroku:
Jak kisić ogórki? Technolożka żywności pokazała swój sposób
Na dnie każdego słoika układa chrzan, czosnek i koper. Jak zaznaczyła, na każdy słoik daje po dwa ząbki czosnku. Nie mówi jednak, jakiej wielkości kawałki chrzanu dodaje. Autorzy popularnych przepisów radzą, by na litrowy słoik było to 2,5 cm korzenia.
Następnie układa ogórki i zalewa je solanką. Co ciekawe, przed włożeniem ogórków do słoika, ścina im delikatnie końcówki. Jak zdradziła w jednym z komentarzy, robi to, gdyż w tych okolicach zbiera się najwięcej brudu, który ciężko usunąć. Poza tym dzięki temu ogórki szybciej kisną.
Naturalny probiotyk i źródło krzemu
Na sam koniec autorka filmu dokładnie zakręca słoiki. Odstawia je w ciepłym miejscu na około dwa dni (na przykład w kuchni). Po upływie tego czasu przenosi je do spiżarni. Dlaczego warto wprowadzić taką przekąskę do swojego jadłospisu? Jak przypomina Karolina Kowalczyk, kiszone ogórki to naturalny probiotyk, a świeże - źródło krzemu dla pięknej skóry i włosów. Preferujesz ogórki kiszone domowe czy te ze sklepu? Zachęcamy do udziału w sondzie i komentowania artykułu.