W airfryerze przygotujemy nie tylko frytki, nuggetsy czy skrzydełka, ale też różne ciasta z minimalną ilością tłuszczu, które bez wyrzutów sumienia można jeść na diecie. Właśnie taka jest szarlotka z tego urządzenia, wspaniale komponująca się z kleksem jogurtu naturalnego, miodem albo z lodami. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby jeść ją solo.
Ciasta z airfryera jako zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych wypieków
Ciasto z airfreyera wypieka się równomiernie i znacznie szybciej niż w piekarniku. Wszystko za sprawą cyrkulacji gorącego powietrza. Taki wypiek będzie idealny, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, a nie chcemy robić całej blachy deseru. Z tego urządzenia wychodzą 2-3 porcje.
Korzystając z frytkownicy beztłuszczowej zużywamy mniej prądu - nie musimy rozgrzewać piekarnika i piec ciasta przez godzinę. Wystarczy 20 minut działania tego sprzętu. Airfryer sprawdzi się zatem w małej kuchni, dla singli i par, a także wszystkich tych, którzy chcą zrobić deser gwałtownie i łatwo.
Przepis na szarlotkę z airfryera
Składniki:
- 3 jabłka lekko kwaśne;
- 150 g mąki;
- 70 g roztopionego masła;
- 60 ml wody;
- 3 łyżki erytrytolu;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Żeby zrobić szarlotkę w airfryerze, na początek obieramy jabłka i kroimy je w kostkę. Następnie w misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, erytrytol, cynamon i sól.
W kolejnym kroku dodajemy do miski roztopione masło i wodę. Całość dokładnie mieszamy - musi powstać jednolita, gęsta masa, którą można rozprowadzić.
Na dno silikonowej albo ceramicznej foremki wylewamy połowę masy, kładziemy na nią jabłka i przykrywamy je resztą ciasta. Tak przygotowaną szarlotkę pieczemy w 160 stopniach przez 20- 25 minut.
Zobacz też:
Ten dodatek do młodej kapusty sprawia, iż goście wciąż proszą o dokładki
Wielu uważa ją za ozdobę świątecznego stołu. Mało kto wie, iż pomaga spalić boczki i odmładza
Ta wielkanocna sałatka nie musi się przegryzać. Zrobisz ją na ostatnią chwilę