Sałatki i surówki grają w polskiej kuchni ogromną rolę. Podawane są niemalże do każdego dania głównego, zajadamy się nimi w czasie świąt, imprez, chętnie wybieramy je na kolacje czy drugie śniadanie w pracy. Przepisów jest wiele, ale to, co je łączy, to zawsze starannie dobrana kompozycja i smak. Które z sałatek najbardziej wpisały się w gusta ekspertów Taste Atlas?
Zobacz również: Mało kto zna tę surówkę. Jest banalnie prosta i idealna do wiosennego obiadu
Co znalazło się w top 10 rankingu najpyszniejszych sałatek?
Choć każdy chce wiedzieć, które dania z Polski trafiły na listę najsmaczniejszy sałatek, to nie sposób nie wspomnieć o tym, kto znalazł się na jej samym szczycie. Niestety w pierwszej dziesiątce rankingu nie zobaczymy biało-czerwonej flagi. Według krytyków najlepsze okazały się sałatki takie jak:
- Dakos (Grecja)
- Sałatka grecka (Grecja)
- Houria (Tunezja)
- Sałatka Caprese (Włochy)
- Fattoush (Liban)
- Shopska salata (Bułgaria)
- Pecel (Indonezja)
- Pai huang gua (Chiny)
- Piyaz (Turcja)
- Mechouia Salad (Tunezja).
Najpyszniejsza sałatka z Polski
Na nie tak dalekim miejscu od najlepszej dziesiątki uplasowała się mizeria. Jednocześnie sałatka z ogórków została uznana za najpyszniejszą sałatkę z Polski. Mizeria zajęła dokładnie aż 26 miejsce ze 100.
Na stronie Taste Atlas można znaleźć informację, iż według nich sałatka ta pochodzi konkretnie z Gdańska. Na najbardziej ikoniczne miejsce do zjedzenia przysmaku wybrano za to Bar Turystyczny, znajdujący się właśnie w tym mieście.
Krytycy dokonujący rankingu docenili świeży smak mizerii i prostotę przygotowania. Jako dodatkowe składniki, które można dodać poza ogórkami, śmietaną i koperkiem, wskazali sok z cytryny, cebulę, natkę pietruszki, mięte lub cukier.
Mizeria nie była jedyna w zestawieniu
Polska może pochwalić się za to więcej niż jedną, pyszną sałatką. W rankingu stu najsmaczniejszych sałatek ze świata znalazło się również pięć innych propozycji z naszego kraju.
Kolejno w rankingu od Taste Atlas znalazły się:
- Surówka z białej kapusty, 54. Miejsce
- Sałatka ziemniaczana, 68. Miejsce
- Sałatka warzywna (jarzynowa), 83. Miejsce
- Surówka z marchewki, 84. Miejsce
- Ćwikła, 95. Miejsce.
Najlepszy i najprostszy przepis na pyszną mizerię
Zrobienie mizerii należy do wyjątkowo prostych czynności. Mimo tego warto znać pewien trik, który sprawi, iż obiadowy dodatek będzie fenomenalnie kremowy. Mianowicie chodzi o odsączenie ogórków z nadmiaru wody. Dzięki temu sos ze śmietany nie zrobi się wodnisty i nie będzie spływać z warzyw. Jak zrobić dobrą mizerię? To najlepszy przepis.
Składniki:
- 2 duże ogórki
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
- pęczek koperku
- sól
- pieprz.
Sposób wykonania:
1. Ogórki pokrój w cienkie plasterki i umieść je w misce. Zasyp 1 łyżeczką soli i odstaw na bok na około 10 minut.
2. W tym czasie zajmij się sosem. W osobnej miseczce umieść śmietanę, posiekany koperek, sól oraz pieprz. Całość wymieszaj.
3. Ogórki odsącz z wytrąconej wody. Dodaj do nich sos ze śmietany i wymieszaj.
4. Mizeria jest gotowa. Podawaj ją najlepiej zaraz po przygotowaniu.
Zobacz też:
Błyskawiczna tarta, którą zrobisz z tym, co akurat masz w lodówce. Idealna do niedzielnej kawy
Tę szarlotkę zrobisz w airfryerze. Szybki, prosty i tani sposób na ostatnią chwilę
Ten dodatek do młodej kapusty sprawia, iż goście wciąż proszą o dokładki