Te sałatki uznano za najsmaczniejsze na świecie. Część z nich regularnie gości na polskich talerzach

top.pl 3 tygodni temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Portal Taste Atlas opublikował ranking “Salads of the World”, czyli ranking najsmaczniejszych sałatek świata. Wśród liderów nie zabrakło oczywiście dań pochodzących z Polski. Część z nich regularnie gości na naszych talerzach, bo wiemy co dobre. Które polskie propozycje znalazły się na liście?

Sałatki i surówki grają w polskiej kuchni ogromną rolę. Podawane są niemalże do każdego dania głównego, zajadamy się nimi w czasie świąt, imprez, chętnie wybieramy je na kolacje czy drugie śniadanie w pracy. Przepisów jest wiele, ale to, co je łączy, to zawsze starannie dobrana kompozycja i smak. Które z sałatek najbardziej wpisały się w gusta ekspertów Taste Atlas?

Zobacz również: Mało kto zna tę surówkę. Jest banalnie prosta i idealna do wiosennego obiadu

Co znalazło się w top 10 rankingu najpyszniejszych sałatek?

Choć każdy chce wiedzieć, które dania z Polski trafiły na listę najsmaczniejszy sałatek, to nie sposób nie wspomnieć o tym, kto znalazł się na jej samym szczycie. Niestety w pierwszej dziesiątce rankingu nie zobaczymy biało-czerwonej flagi. Według krytyków najlepsze okazały się sałatki takie jak:

  1. Dakos (Grecja)
  2. Sałatka grecka (Grecja)
  3. Houria (Tunezja)
  4. Sałatka Caprese (Włochy)
  5. Fattoush (Liban)
  6. Shopska salata (Bułgaria)
  7. Pecel (Indonezja)
  8. Pai huang gua (Chiny)
  9. Piyaz (Turcja)
  10. Mechouia Salad (Tunezja).

Najpyszniejsza sałatka z Polski

Na nie tak dalekim miejscu od najlepszej dziesiątki uplasowała się mizeria. Jednocześnie sałatka z ogórków została uznana za najpyszniejszą sałatkę z Polski. Mizeria zajęła dokładnie aż 26 miejsce ze 100.

Na stronie Taste Atlas można znaleźć informację, iż według nich sałatka ta pochodzi konkretnie z Gdańska. Na najbardziej ikoniczne miejsce do zjedzenia przysmaku wybrano za to Bar Turystyczny, znajdujący się właśnie w tym mieście.

Krytycy dokonujący rankingu docenili świeży smak mizerii i prostotę przygotowania. Jako dodatkowe składniki, które można dodać poza ogórkami, śmietaną i koperkiem, wskazali sok z cytryny, cebulę, natkę pietruszki, mięte lub cukier.

Mizeria nie była jedyna w zestawieniu

Polska może pochwalić się za to więcej niż jedną, pyszną sałatką. W rankingu stu najsmaczniejszych sałatek ze świata znalazło się również pięć innych propozycji z naszego kraju.

Kolejno w rankingu od Taste Atlas znalazły się:

  • Surówka z białej kapusty, 54. Miejsce
  • Sałatka ziemniaczana, 68. Miejsce
  • Sałatka warzywna (jarzynowa), 83. Miejsce
  • Surówka z marchewki, 84. Miejsce
  • Ćwikła, 95. Miejsce.

Najlepszy i najprostszy przepis na pyszną mizerię

Zrobienie mizerii należy do wyjątkowo prostych czynności. Mimo tego warto znać pewien trik, który sprawi, iż obiadowy dodatek będzie fenomenalnie kremowy. Mianowicie chodzi o odsączenie ogórków z nadmiaru wody. Dzięki temu sos ze śmietany nie zrobi się wodnisty i nie będzie spływać z warzyw. Jak zrobić dobrą mizerię? To najlepszy przepis.

Składniki:

  • 2 duże ogórki
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.
  • pęczek koperku
  • sól
  • pieprz.

Sposób wykonania:

1. Ogórki pokrój w cienkie plasterki i umieść je w misce. Zasyp 1 łyżeczką soli i odstaw na bok na około 10 minut.

2. W tym czasie zajmij się sosem. W osobnej miseczce umieść śmietanę, posiekany koperek, sól oraz pieprz. Całość wymieszaj.

3. Ogórki odsącz z wytrąconej wody. Dodaj do nich sos ze śmietany i wymieszaj.

4. Mizeria jest gotowa. Podawaj ją najlepiej zaraz po przygotowaniu.

Zobacz też:

​Błyskawiczna tarta, którą zrobisz z tym, co akurat masz w lodówce. Idealna do niedzielnej kawy

Tę szarlotkę zrobisz w airfryerze. Szybki, prosty i tani sposób na ostatnią chwilę

Ten dodatek do młodej kapusty sprawia, iż goście wciąż proszą o dokładki

Idź do oryginalnego materiału