Te rogaliki zrobisz z obiadowych resztek. Trudno uwierzyć, iż są takie smaczne

top.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Słodkie rogaliki mają wielu miłośników. Co ciekawe, kilka osób zdaje sobie sprawę z tego, iż da się je przyrządzić z ziemniaków, które zostały z obiadu. Ten sposób pozwala na wykorzystanie resztek – nic się nie zmarnuje! Przepis jest banalnie prosty i nie wymaga zbyt wielu składników. Sprawdź, jak zrobić niebiańskie rogaliki z wczorajszych ziemniaków!

Rogaliki z wczorajszych ziemniaków. Rewelacyjny pomysł na wykorzystanie resztek

Bardzo często zdarza się, iż po obfitym obiedzie zostaje nam dość sporo resztek. Wśród nich z pewnością znajdują się również ziemniaki. Odgrzewane następnego dnia nie smakują już tak samo dobrze. Wobec tego wiele osób może zastanawiać się nad tym, w jaki sposób wykorzystać pozostałe resztki, by się nie zmarnowały. Odpowiedź jest zaskakująca – warto zrobić z nich przepyszne rogaliki.

Rogaliki z wczorajszych ziemniaków z pewnością zaskoczą niejedną osobę. Sposób przygotowania jest banalnie prosty, a ponadto przepis nie wymaga zbyt wielu składników. Z przygotowaniem owych słodkości poradzą sobie choćby te osoby, które nie pieką zbyt często. Rogaliki można podać do kawy lub herbaty – goście będą zachwyceni.

Jak zrobić rogaliki z wczorajszych ziemniaków?

Co jest potrzebne do przygotowania rogalików z wczorajszych ziemniaków? Oto lista składników:

  • Około 250 g ugotowanych ziemniaków (mniej więcej 3 niezbyt duże sztuki);
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru;
  • ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego lub pół łyżeczki cukru wanilinowego;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 łyżka oleju rzepakowego;
  • 2 jajka.
  • Dżem, powidła lub krem czekoladowy do wypełnienia rogalików.

Sposób przygotowania:

  1. Upewnij się, iż ziemniaki są w temperaturze pokojowej. Następnie rozgnieć je dzięki widelca lub ubijaka.
  2. Do ziemniaków wbij jedno jajko, a następnie dodaj cukier, proszek do pieczenia, olej oraz ekstrakt waniliowy (lub cukier wanilinowy). Nie zapomnij o mące – ją należy przesiać przez sitko.
  3. Porządnie wyrób całość, podziel ciasto na dwa, a następnie rozwałkuj na blacie oprószonym mąką. Wytnij w cieście średniej wielkości trójkąty, na ich podstawę nałóż łyżeczkę dżemu, powideł lub kremu czekoladowego. Zwiń trójkąty w rogale i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Roztrzep jajko, a następnie posmaruj nim trójkąty. Piecz je w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza. Po około 15 minutach powinny być gotowe (muszą się zarumienić).

Nietuzinkowe rogaliki z pewnością przypadną do gustu tobie i twoim gościom. Możesz podać je do kawy lub herbaty – wówczas smakują jeszcze lepiej.

Zobacz też:

Zapomnij o brzydkim zapachu smażonej ryby. Wystarczy, iż przygotujesz ją w ten sposób

Jesz taką owsiankę na śniadanie? Uważaj, wcale nie jest zdrowa

To jeden z najzdrowszych deserów na świecie. Jest pyszny i wspiera odchudzanie

Idź do oryginalnego materiału