Nigdy więcej nie wyrzucaj resztek wielkanocnego jedzenia, które zostanie ci po świętach. I to choćby jeżeli w twojej okolicy nie ma jadłodzielni dla potrzebujących i nie masz znajomych, z którymi mógłbyś się podzielić daniami, aby uniknąć ich zmarnowana.
Większość popularnych produktów jest bowiem zdatna do spożycia znacznie dłużej, niż myślisz. Trzeba jednak odpowiednio je przechować w lodówce albo zamrozić. Sprawdź, co zrobić z konkretnymi produktami, aby nie utraciły walorów smakowych i odżywczych.
Może cię zainteresować: Kupujesz gotowy chrzan w słoiku? Bosacka radzi, który warto wybrać
Co można zamrozić po świętach? Te produkty nie muszą się zmarnować
Niektórzy od razu wyrzucają resztki po Wielkanocy, a to duży błąd, bo niektóre z nich nadają się do mrożenia. Przechowywać w ten sposób możesz m.in. żur i bigos, jednak wcześniej musisz je ostudzić i zawekować. Najlepiej porozkładaj je porcjami, aby zawsze zużywać potrzebną ilość.
W ten sposób postąpić możesz także z serem, pieczywem, babką wielkanocną, makowcem bez polewy i sernikiem. Każde ciasto musi zostać osobno owinięte folią w plastikowym pojemniku. Podobnie możesz przechowywać po świętach również większość wędlin.
Te ostatnie szczelnie owiń i umieść w woreczku do mrożenia tak, aby usunąć jak najwięcej powietrza i podpisz pojemniki datą zamrożenia, aby uniknąć pomyłek. Większość zakonserwowanych w ten sposób potraw nadaje się do spożycia choćby po upływie trzech miesięcy.
Czytaj również: Tak usuniesz choćby najtrudniejszy tłuszcz z piekarnika. Będzie błyszczał na długo po świętach
Tego pod żadnym pozorem nie zamrażaj. Grozi zatruciem lub inną katastrofą
Nie rozpędzaj się jednak, bo nie wszystkie produkty możesz mrozić po świętach wielkanocnych. Kultowa sałatka jarzynowa absolutnie nie powinna być przechowywana w ten sposób, podobnie faszerowane jajka czy ciasta ze śmietaną.
Jak najszybciej postaraj się zjeść także kiełbasy i pieczone mięso. Najlepiej spożyj je w przeciągu 1-2 dni po świętach. Niech lepiej choćby nie przychodzi ci do głowy pomysł, aby włożyć je do zamrażarki, bo to może się dla ciebie źle skończyć. I pamiętaj, aby nigdy nie mrozić ponownie raz rozmrożonych już potraw.
Zobacz też:
Tak usuniesz najtrudniejsze plamy z obrusu. Na drugi dzień świąt znów będzie śnieżnobiały
Zapomnij o smrodzie smażonej ryby unoszącym się w całym domu. Wystarczy, iż zrobisz to
W święta wcale nie musisz przytyć. Zamiast odmawiać sobie pyszności, zrób to