Te polskie grzyby wyglądają skromnie, a zrobisz z nich kulinarne dzieło. Co za zapach!

g.pl 4 tygodni temu
Maślaki są miękkie, delikatne w smaku i łatwe do rozpoznania choćby dla początkujących grzybiarzy. Świetnie nadają się do zup, sosów czy marynat. Chcesz wiedzieć, jak przygotować prostą, a zarazem pyszną zupę z maślaków? Sprawdź nasz przepis!
Zupa grzybowa to prawdziwy klasyk polskiej kuchni. jeżeli jednak szukasz czegoś naprawdę wyjątkowego, postaw na zupę z maślaków. Ten delikatny i aromatyczny grzyb nadaje potrawie niepowtarzalny smak, który zachwyci każdego. Sprawdź, jak przygotować zupę z maślaków w różnych wersjach – zarówno ze świeżych, jak i z mrożonych grzybów.


REKLAMA


Zobacz wideo Wygląda jak gąbka, a smakuje lepiej niż borowiki. Paszteciki, które z niego zrobiliśmy, są boskie


Zupa ze świeżych maślaków. Smak jesieni w twojej kuchni
Jesienią, gdy w lasach pojawiają się świeże grzyby, warto sięgnąć po tradycyjny przepis na zupę ze świeżych maślaków. To danie, które przywołuje wspomnienia z dzieciństwa i smakuje niemal każdemu.
Zupa ze świeżych maślaków wymaga przygotowania takich składników jak:


500 gramów maślaków
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
150 mililitrów śmietany 18% lub 30%
1 łyżka masła
2 liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
natka pietruszki lub koperek do posypania
sól i pieprz do smaku


Na początek grzyby dokładnie oczyszczamy (koniecznie zdejmując śliską skórkę z kapelusza), kroimy na kawałki i podsmażamy razem z cebulą pokrojoną w piórka oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie całość zalewamy bulionem, dodajemy warzywa oraz przyprawy i gotujemy przez około 30 minut. Na koniec dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku. Gotowe!


Zupa z maślaków mrożonych. Przywołaj smak lasu przez cały rok
Nie masz świeżych grzybów? To nic straconego. Zupa z maślaków mrożonych smakuje równie dobrze. Zamrożone maślaki wrzuć bezpośrednio na patelnię, aby odparować nadmiar wody. Dalej postępuj tak, jak przy zupie ze świeżych grzybów. Pamiętaj tylko, by gotować zupę nieco dłużej - mrożone grzyby potrzebują więcej czasu, aby w pełni uwolnić swój aromat.


Zupa krem z maślaków świetnie sprawdzi się na wystawny rodzinny obiad
Potrzebujesz czegoś bardziej wykwintnego? Wybierz zupę krem z maślaków. Gładka konsystencja i delikatny smak sprawiają, iż zupa ta świetnie sprawdzi się jako danie na wystawny rodzinny obiad.


W tej wersji wszystkie składniki - grzyby, warzywa, przyprawy, cebulę - gotujemy razem w bulionie, a następnie miksujemy na gładki krem. Można dodać odrobinę masła i śmietanki, a także posypać zupę prażonymi grzankami lub startym parmezanem. Możesz być pewien, iż to danie podbije podniebienia twoich gości.


Zupa z maślaków z makaronem - sycące i pyszne danie
jeżeli potrzebujesz czegoś bardziej treściwego, świetnie sprawdzi się zupa z maślaków z makaronem. To prosta i sycąca wersja, która będzie idealnym rozwiązaniem na szybki obiad.


Do klasycznej zupy z maślaków dodaj ugotowany makaron. Może to być nitka, muszelki lub świderki. Makaron dodaje zupie objętości i sprawia, iż staje się ona sycącym posiłkiem. To świetna opcja dla dzieci i osób, które nie przepadają za zupami bez dodatków.


Trudno się nie zgodzić, iż zupa z maślaków to prawdziwy klasyk wśród dań grzybowych. Możesz ją przygotować na wiele sposobów - ze świeżych lub mrożonych grzybów, w wersji kremowej lub z makaronem. Niezależnie od wybranej opcji, każda zupa z maślaków będzie aromatyczna, rozgrzewająca i na pewno zasmakuje każdemu.
Idź do oryginalnego materiału