Te naleśniki robię bez mleka. Dzięki jednemu składnikowi wychodzą puszyste jak obłoczki

top.pl 16 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/Picsel, 123RF/Picsel /Pixel


Moja rodzina uwielbia naleśniki, dlatego robię je bardzo często. Ostatnio nieco zmodyfikowałam przepis, zamieniając mleko na pewien kremowy serek. Okazało się to strzałem w dziesiątkę - placki wyszły puszyste i bardziej podbiły nasze podniebienia niż ich klasyczna wersja.

Jakie powinny być idealne naleśniki? Oczywiście miękkie i elastyczne. Dla mnie muszą być też puszyste - delikatne niczym obłoczki. Właśnie dlatego warto użyć zamiast mleka...serka mascarpone. Ten produkt wynosi klasyczne placki na nowy poziom. Sprawdź prosty przepis.

Przepis na naleśniki z mascarpone

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone;
  • 2 jajka;
  • 4 łyżki mąki pszennej;
  • 4 łyżeczki cukru;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Na początek wsypuję do miski wszystkie składniki i miksuję je na jednolitą masę. Potem zaczynam smażyć naleśniki z mascarpone na patelni z rozgrzanym olejem na średnim ogniu: wlewam małą ilość ciasta, rozprowadzam ją po powierzchni i smażę placki do momentu, aż będą rumiane z jednej i drugiej strony.

Wskazówki:

Z podanej porcji wyjdą 4 duże naleśniki. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby usmażyć mniejsze, ale za to grubsze placuszki. Wówczas będą bardziej puszyste i podobne do racuszków. Mascarpone możesz zastąpić innym, kremowym serkiem np. ricottą.

Z czym podawać naleśniki z mascarpone?

Naleśniki z mascarpone w wersji na słodko najbardziej lubię z konfiturami owocowymi i odrobiną syropu klonowego. Często podaję je też z białym serem, masłem orzechowym czy nutellą. Świetnie komponują się z waniliowym twarożkiem i owocami np. malinami czy borówkami. Czasem obsypuję te placuszki cynamonem albo polewam czekoladą i dekoruję bitą śmietaną.

Dla miłośników wytrawnych smaków sprawdzi się farsz ze szpinaku i sera feta albo mascarpone z wędzonym łososiem i koperkiem. W wersji mięsnej można serwować je zarówno z mięsem mielonym, jak i kurczakiem pokrojonym w kostkę w połączeniu z różnymi warzywami.

Do takich wytrawnych naleśników z mascarpone pasują kremowe sosy na bazie jogurtu naturalnego z ziołami. Takie danie uzupełniam lekką sałatką z rukoli bądź roszponki.

Zobacz też:

To najlepsze mięso dla seniorów. Ma mało tłuszczu i spowalnia proces starzenia się

​Koncertowo obniża cholesterol. Wystarczy szczypta dziennie do posiłku

Takie korniszony robi Magda Gessler. Każdy, kto próbował, prosi o dokładkę

Idź do oryginalnego materiału