Te grzyby po ususzeniu są jak trutka. Ogromne stężenie toksyn, nie każdy ma świadomość

smakosze.pl 2 godzin temu
Suszenie kojarzy się z najbezpieczniejszym sposobem przechowywania leśnych skarbów, a jednak niektóre kapelusze po odparowaniu wody zamieniają się w prawdziwą bombę chemiczną. Kto wrzuca do suszarki „co popadnie”, może przygotować mieszankę groźniejszą niż świeży muchomor.Odparowanie wody zagęszcza również zawarte w grzybach toksyny.Gąska zielona po ususzeniu uszkadza mięśnie i narządy wewnętrzne.Rydze, opieńki, kanie, mleczaje i gołąbki zyskują drażniące lub trujące adekwatności.Maślaki często pleśnieją choćby po dokładnym wysuszeniu.Borowik ceglastopory suszony „na surowo” kumuluje toksyny niewytrącone gotowaniem.
Idź do oryginalnego materiału