Te falbankowe kluski robiła kiedyś każda babcia. Z kapustą smakują jak marzenie

g.pl 4 tygodni temu
Łazanki od lat królują w polskiej kuchni za sprawą naszych babć i mam. Kluski te są proste w wykonaniu, sycące i niesamowicie smaczne. Można je przygotować na wiele sposobów - z kapustą, grzybami, kiełbasą, a choćby w wersji wegetariańskiej. Skusisz się? Nasze przepisy pomogą ci wrócić na moment do czasów dzieciństwa.
Skąd się wzięły łazanki? Mimo iż dzisiaj uznajemy łazanki za typowo polskie danie, mają one swoje korzenie na Litwie i Białorusi. Z czasem trafiły do polskich domów i zostały nieco zmodyfikowane, a następnie stały się potrawą regionalną.


REKLAMA


Zobacz wideo Lasagne z ricottą i szpinakiem według Matteo Brunettiego


Łazanki gwałtownie zdobyły popularność, dlatego iż są tanie, pożywne i można je przygotować z łatwo dostępnych składników. Dziś wiele osób szuka idealnego sposobu, jak zrobić łazanki, by smakowały jak te, którymi zajadaliśmy się u naszych babć.
Przepis na łazanki. Zrób sobie kluski, za którymi tęsknisz
Do przygotowania łazanek potrzebujesz:


300 g mąki pszennej (typ 450 lub 500)
2 jajka
szczypta soli
1-2 łyżki wody (opcjonalnie, jeżeli ciasto będzie za twarde)


Kluski łazanki - sposób przygotowania
Do dzieła!


Na stolnicę lub blat wysyp mąkę, zrób w niej wgłębienie i wbij jajka. Dodaj szczyptę soli. Zacznij zagniatać ciasto, aż stanie się gładkie i sprężyste. W razie potrzeby dolej odrobinę wody.
Podziel ciasto na 2-3 części i rozwałkuj je na cienkie placki, podsypując mąką, aby się nie kleiły. Grubość zależy od upodobań, ale najlepiej, by ciasto miało około 1-2 mm.
Rozwałkowane placki pokrój najpierw w paski (jak na makaron do rosołu), a następnie w małe kwadraciki o boku ok. 1,5-2 cm - to właśnie klasyczne łazanki.
Opcjonalnie: jeżeli nie zamierzasz od razu gotować makaronu, rozłóż łazanki na ściereczce i zostaw na godzinę lub dwie do przeschnięcia.
Na koniec zagotuj w dużym garnku osoloną wodę. Wrzucaj łazanki partiami i gotuj ok. 3-5 minut, aż wypłyną na powierzchnię i będą miękkie, ale sprężyste. Odcedź i przelej zimną wodą, aby się nie sklejały.


Tradycyjne łazanki z kapustą. Ten przepis po prostu musisz znać
Najczęściej przyrządzane są oczywiście tradycyjne łazanki z kapustą. To połączenie ugotowanego makaronu z duszoną kiszoną kapustą, często z dodatkiem cebuli i kiełbasy lub boczku. Proste, ale niezwykle aromatyczne i sycące danie. o ile masz już gotowe łazanki z naszego przepisu lub kupione w sklepie, zabieramy się do pracy!


250 g łazanek
500 g kiszonej kapusty
1 cebula
200 g kiełbasy lub boczku
kminek, sól, pieprz (do smaku)
masło lub olej (do smażenia)


Kiszoną kapustę pokrój i wypłucz, jeżeli jest zbyt słona. Następnie duś ją z odrobiną wody. Na patelni podsmaż cebulę oraz kiełbasę. Wszystko połącz z ugotowanym makaronem i danie gotowe. Smacznego!


Pamiętaj o adekwatnych proporcjach: kapusty powinno być nieco więcej niż makaronu, by danie miało intensywny smak. Natomiast, jeżeli lubisz bardziej aromatyczne wersje, dodaj suszone grzyby lub podsmażony czosnek.


Przepis na łazanki warto znać i regularnie przyrządzać. Jak widzisz, ich wykonanie jest bardzo proste, a danie samo w sobie jest dość sycące i smaczne. Niezależnie od tego, czy wybierzesz klasyczne łazanki z kapustą, czy też delikatne łazanki z młodą kapustą, zawsze będą smakować i przypominać ci domowe, pyszne obiady u babci.
Idź do oryginalnego materiału