Skąd się wzięły łazanki? Mimo iż dzisiaj uznajemy łazanki za typowo polskie danie, mają one swoje korzenie na Litwie i Białorusi. Z czasem trafiły do polskich domów i zostały nieco zmodyfikowane, a następnie stały się potrawą regionalną.
REKLAMA
Zobacz wideo Lasagne z ricottą i szpinakiem według Matteo Brunettiego
Łazanki gwałtownie zdobyły popularność, dlatego iż są tanie, pożywne i można je przygotować z łatwo dostępnych składników. Dziś wiele osób szuka idealnego sposobu, jak zrobić łazanki, by smakowały jak te, którymi zajadaliśmy się u naszych babć.
Przepis na łazanki. Zrób sobie kluski, za którymi tęsknisz
Do przygotowania łazanek potrzebujesz:
300 g mąki pszennej (typ 450 lub 500)
2 jajka
szczypta soli
1-2 łyżki wody (opcjonalnie, jeżeli ciasto będzie za twarde)
Kluski łazanki - sposób przygotowania
Do dzieła!
Na stolnicę lub blat wysyp mąkę, zrób w niej wgłębienie i wbij jajka. Dodaj szczyptę soli. Zacznij zagniatać ciasto, aż stanie się gładkie i sprężyste. W razie potrzeby dolej odrobinę wody.
Podziel ciasto na 2-3 części i rozwałkuj je na cienkie placki, podsypując mąką, aby się nie kleiły. Grubość zależy od upodobań, ale najlepiej, by ciasto miało około 1-2 mm.
Rozwałkowane placki pokrój najpierw w paski (jak na makaron do rosołu), a następnie w małe kwadraciki o boku ok. 1,5-2 cm - to właśnie klasyczne łazanki.
Opcjonalnie: jeżeli nie zamierzasz od razu gotować makaronu, rozłóż łazanki na ściereczce i zostaw na godzinę lub dwie do przeschnięcia.
Na koniec zagotuj w dużym garnku osoloną wodę. Wrzucaj łazanki partiami i gotuj ok. 3-5 minut, aż wypłyną na powierzchnię i będą miękkie, ale sprężyste. Odcedź i przelej zimną wodą, aby się nie sklejały.
Tradycyjne łazanki z kapustą. Ten przepis po prostu musisz znać
Najczęściej przyrządzane są oczywiście tradycyjne łazanki z kapustą. To połączenie ugotowanego makaronu z duszoną kiszoną kapustą, często z dodatkiem cebuli i kiełbasy lub boczku. Proste, ale niezwykle aromatyczne i sycące danie. o ile masz już gotowe łazanki z naszego przepisu lub kupione w sklepie, zabieramy się do pracy!
250 g łazanek
500 g kiszonej kapusty
1 cebula
200 g kiełbasy lub boczku
kminek, sól, pieprz (do smaku)
masło lub olej (do smażenia)
Kiszoną kapustę pokrój i wypłucz, jeżeli jest zbyt słona. Następnie duś ją z odrobiną wody. Na patelni podsmaż cebulę oraz kiełbasę. Wszystko połącz z ugotowanym makaronem i danie gotowe. Smacznego!
Pamiętaj o adekwatnych proporcjach: kapusty powinno być nieco więcej niż makaronu, by danie miało intensywny smak. Natomiast, jeżeli lubisz bardziej aromatyczne wersje, dodaj suszone grzyby lub podsmażony czosnek.
Przepis na łazanki warto znać i regularnie przyrządzać. Jak widzisz, ich wykonanie jest bardzo proste, a danie samo w sobie jest dość sycące i smaczne. Niezależnie od tego, czy wybierzesz klasyczne łazanki z kapustą, czy też delikatne łazanki z młodą kapustą, zawsze będą smakować i przypominać ci domowe, pyszne obiady u babci.











