O kawie mówi się tyle samo dobrego, co złego. Przedstawicieli obu tych poglądów na pewno łączy jedno: niektórych produktów nie należy nigdy dodawać do tego napoju. Jakie są najgorsze dodatki do kawy? I dlaczego niektórych używamy tak często?
Na pewno duża część naszych czytelników nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki pobudzającej kawy. Spoko – wiemy, jak to jest, bo ten rytuał nie jest obcy również naszej redakcji. Według badań opublikowanych przez portal swiatekspresow.pl ponad 66 proc. Polaków regularnie spożywa kawę, a połowa zaczyna od niej dzień.
Pierwszy haczyk picia kawy
Najgorsze dodatki do kawy – Pyszności; foto: Canva
Chociaż rozsądne picie kawy wywiera dobry wpływ na nasze zdrowie, to nie trzeba daleko szukać, by odnaleźć pierwszą zasadę, która – nieprzestrzegana – sprawi, iż kawa może nam zaszkodzić. Jest to oczywiście picie jej na czczo.
Zanim nas zlinczujesz za szerzenie spożywczych mitów, pozwól, iż wyjaśnimy. Rzeczywiście, nie ma żadnych sprawdzonych badań naukowych, które sugerowałyby, iż picie kawy na czczo ma inny wpływ na organizm, niż w momencie spożywania jej na przykład po obiedzie. To fakt.
Pies jest pogrzebany gdzie indziej. Chodzi tu o nasze samopoczucie, czyli to, co chcemy poprawić, pijąc kawę z rana. Jak pokazują badania, kawa zwiększa poziom kortyzolu w organizmie, którego i tak, po przebudzeniu, jest najwięcej. Powtarzanie tej czynności może więc paradoksalnie, spowodować u nas jedynie większy stres, drażliwość i problemy ze skupieniem się.
Najgorsze dodatki do kawy
Najgorsze dodatki do kawy – Pyszności; foto: Canva
Ponieważ nie wszyscy lubią charakterystyczną gorycz, która drzemie w kawie, najbardziej popularne dodatki do tego napoju mają w zamiarze przyczynić się do jej zneutralizowania. A co „najlepiej” się do tego nadaje? Oczywiście cukier.
Picie słodkiej kawy to najkrótsza droga do przekroczenia zalecanej dziennej dawki cukru. Co więcej, zastępowanie go słodzikami również nie należy do rozwiązań, które można by określić jako „zdrowe”. Aspartam, sacharyna czy sukraloza mają wątpliwą reputację wśród lekarzy i dietetyków. Podkreślany jest ich negatywny wpływ na metabolizm i wzmaganie apetytu.
Kolejną metodą na zneutralizowanie goryczy kawy jest jej zabielenie. W tym celu wiele osób używa śmietanki w proszku. Niestety, w ten sposób dostarczają sobie nie tylko cukru w postaci syropu glukozowego, ale również utwardzony tłuszcz roślinny, węglany magnezu i polifosforany. To zdecydowanie najgorszy możliwy wybór dodatku do kawy.
W tym miejscu warto podkreślić, iż już sama kawa z mlekiem, to nietrafione połączenie. Obniżenie wartości kofeiny, która idzie w parze z tym zwyczajem, może sprawić, iż gwałtownie przekroczymy zalecaną dzienną ilość wypitej kawy. Co więcej, ten miks źle wpływa na nasze procesy trawienne.
Rzuć też okiem na ten przepis z naszego kanału na YouTube.