Te błędy popełniamy przechowując wędliny – gwałtownie się zepsują

dompelenpomyslow.pl 1 miesiąc temu

Wielu z nas walczy z problemem zepsutych wędlin, które gwałtownie trafiają do kosza. Choć drobne zmiany w sposobie przechowywania mogą znacząco przedłużyć świeżość produktów mięsnych, często popełniamy błędy, które temu zapobiegają. Na co warto zwrócić uwagę, aby cieszyć się dłuższą świeżością produktów mięsnych? Sprawdzamy — czytamy w Onecie.

Błąd 1: Wybór nieodpowiednich wędlin

Zanim przejdziemy do przechowywania, warto zacząć od samego wyboru wędlin. Najlepsze produkty to te, które zawierają głównie mięso, unikając mechanicznie oddzielanego mięsa (MOM), wypełniaczy i polepszaczy. jeżeli dbasz o zdrowie, wybieraj produkty o niskiej zawartości tłuszczu i zawsze sprawdzaj datę ważności. Unikaj kupowania wędlin, których data ważności jest bliska końca, jeżeli nie jesteś pewien, czy zdążysz je spożyć na czas.

Błąd 2: Nieodpowiednia temperatura przechowywania

Nawet najlepsza wędlina może gwałtownie się zepsuć, jeżeli nie będzie przechowywana w odpowiednich warunkach. Idealna temperatura w lodówce dla wędlin to 0-4 st. C. Przechowywanie ich w wyższych temperaturach sprzyja szybkiemu psuciu się produktów mięsnych.

Błąd 3: Przechowywanie w fabrycznych opakowaniach

Po otwarciu opakowania wędliny warto wyjąć mięso z fabrycznej osłonki, która często jest wykonana z folii. Folia sprzyja szybkiemu psuciu się produktów. Zamiast tego, przenieś wędliny do szklanego naczynia lub owiń je w papier. jeżeli wędlina jest w plastrach, przedziel każdy plaster arkuszem papieru do pieczenia, co pomoże zachować świeżość na dłużej.

Błąd 4: Zamykanie wędlin w szczelnych pojemnikach

Wędliny potrzebują stałego dostępu powietrza. Zamykanie ich w szczelnych pojemnikach powoduje, iż mogą się tam „dusić” i szybciej psuć. Naturalne wysychanie produktu nie jest problemem, natomiast wilgotny, kleisty nalot może świadczyć o zepsuciu.

Błąd 5: Przechowywanie wędlin w plasterkach

Mięso w kawałku dłużej zachowuje świeżość niż krojone na plastry. jeżeli to możliwe, kupuj wędliny w całości i kroj je na plastry bezpośrednio przed spożyciem.

Błąd 6: Niewłaściwa higiena

Bez względu na to, czy przekładasz wędlinę do innego opakowania, czy nakładasz ją na kanapkę, zawsze rób to czystymi rękami. Unikaj dotykania różnych produktów (np. sera i wędliny) tymi samymi rękami, aby zapobiec zanieczyszczeniom.

Poprawne przechowywanie wędlin

Aby cieszyć się dłuższą świeżością wędlin, pamiętaj o:

  • Przechowywaniu ich w temperaturze 0-4 st. C.
  • Przekładaniu wędlin do szklanych naczyń lub zawijaniu w papier.
  • Pozostawieniu dostępu powietrza, unikając szczelnych pojemników.
  • Kupowaniu wędlin w całości zamiast plasterków.
  • Zachowywaniu higieny podczas przygotowywania i przechowywania wędlin.

Dzięki tym prostym wskazówkom będziesz mógł dłużej cieszyć się smakiem i jakością swoich ulubionych wędlin.

Idź do oryginalnego materiału