Jedz płatki owsiane, a gwałtownie zauważysz efekty. Będziesz zaskoczona

ohme.pl 3 godzin temu

Płatki owsiane służą nam do przygotowania porannej owsianki. Ta z dodatkiem świeżych owoców czy prażonych orzechów skradnie chyba każde podniebienie. Płatki owsiane to doskonały dodatek do wypieków, który wzbogaci smak i doda chrupkości tradycyjnej kruszonce. A najfajniejsze w tym wszystkim jest to, iż są przepełnione cennymi adekwatnościami.

Płatki owsiane – dlaczego powinniśmy je jeść?

Owies jest pożywnym, pełnoziarnistym produktem pełnym witamin, minerałów i błonnika. Posiłek z dodatkiem płatków owsianych jest nie tylko smaczny i zdrowy, ale też bardzo sycący. Zaspokaja głód i dodaje energii na resztę dnia. Płatki owsiane są jedną z najzdrowszych alternatyw śniadaniowych, ale pod jednym warunkiem – spożywasz je z umiarem i nie zaniedbujesz innych wartościowych potraw, które przynoszą twojemu organizmowi mnóstwo korzyści zdrowotnych.

7 powodów, dla których warto jeść płatki owsiane

Płatki owsiane są silnym przeciwutleniaczem

Owies posiada działanie przeciwutleniające ze względu na wysoki poziom polifenoli. Co więcej, zawiera rzadką grupę alkaloidów, których nie można znaleźć prawie w żadnym innym jedzeniu.

Badania wykazały, iż alkaloidy te mogą zwiększać produkcję gazowego tlenku azotu, co prowadzi do lepszego przepływu krwi i obniżenia poziomu ciśnienia krwi. Dodatkowo mają działanie przeciwzapalne i przeciwświądowe.

Płatki owsiane mogą obniżać poziom cholesterolu

Wysoki poziom cholesterolu we krwi jest jednym z głównych czynników ryzyka głównej przyczyny zgonów na świecie – chorób układu krążenia. Owies zawiera beta-glukan, rodzaj rozpuszczalnego błonnika, który, jak udowodniono naukowo, obniża zarówno poziom złego, jak i całkowitego cholesterolu. Zwiększając uwalnianie kwasów żółciowych, błonnik beta-glukan zmniejsza krążenie cholesterolu we krwi.

Ponadto owies może zapobiegać utlenianiu złego cholesterolu (LDL). Tym samym jego regularne spożywanie zmniejsza ryzyko zawału serca, udaru mózgu, uszkodzenia tkanki serca i zapalenia tętnic.

Fot. iStock

Płatki owsiane mogą obniżać poziom cukru we krwi

Owies jest szczególnie doceniany przez osoby zmagające się z cukrzycą typu 2 lub otyłością. Błonnik beta-glukan znajdujący się w owsie może opóźniać wchłanianie glukozy, co prowadzi do skutecznego obniżenia poziomu cukru we krwi.

Dodatkowo beta-glukan może pomóc pacjentom z cukrzycą typu 2 poprzez zwiększenie wrażliwości na insulinę.

Płatki owsiane są bardzo pożywne

Płatki owsiane mają dobrze zbilansowany skład składników odżywczych. Spożywanie płatków owsianych jest niezwykle korzystne dla naszego zdrowia, ponieważ są one doskonałym źródłem cennego błonnika (w tym błonnika beta-glukanowego) i węglowodanów.

Ta pełnoziarnista żywność jest naładowana zdrowymi składnikami, takimi jak witaminy, minerały i przeciwutleniające związki roślinne. Ponadto owies jest doskonałym źródłem niezbędnych aminokwasów i wysokiej jakości białek.

Płatki owsiane sprzyjają utracie wagi

Płatki owsiane są zarówno smacznym, jak i bardzo sycącym pożywieniem. Włączenie ich do codziennego menu może pomóc w walce z dodatkowymi kilogramami.

Beta-glukan znajdujący się w owsie zachęca do uwalniania hormonu sytości (peptydu YY) odpowiedzialnego za zmniejszenie spożycia kalorii i zapobieganie otyłości.

Płatki owsiane poprawiają kondycję skóry

Osobom zmagającym się z pewnymi chorobami np. trądzikiem lub egzemą, spożywanie owsa może pomóc poprawić kondycję skóry. adekwatności przeciwzapalne i przeciwutleniające płatków owsianych mogą pomóc w radzeniu sobie z tymi schorzeniami od wewnątrz.

Płatki owsiane wzmacniają włosy

Płatki owsiane są bogate w niezbędne składniki odżywcze, które mogą pomóc wzmocnić i naprawić zniszczone włosy. Obecność witamin, minerałów i przeciwutleniaczy w płatkach owsianych może odżywiać łodygi włosów i dostarczać niezbędnych składników budulcowych. Dodatkowo, białka obecne w płatkach owsianych mogą pomóc w odbudowie naturalnych wiązań białkowych włosa, co dodatkowo przyczynia się do ich wytrzymałości.

Źródło: providr.com

Idź do oryginalnego materiału