Prawie wszyscy mamy w kuchni tarkę. Używamy jej, gdy przyrządzamy surówkę z marchewki, placki ziemniaczane czy jabłecznik. Z czasem jej ostrza się tępią. Wtedy niektórzy decydują się wymienić przybór na nowy. Zupełnie niepotrzebnie. Poznaj łatwy domowy patent na ostrzenie tarki, a znów będzie praktyczna.
Jak przywrócić tarce stan nowości? Zastosuj trik z kubkiem
Powierzchnię tarki kuchennej pocieraj dnem ceramicznego kubka lub filiżanki. Wykonaj co najmniej kilka manewrów – pocieraj tarkę od góry do dołu i odwrotnie. Materiał dobrze naostrzy narzędzie. W podobny sposób możesz przywrócić świetność nożom kuchennym. Postaw kubek na opak i pocieraj tępym ostrzem o jego spód.
Jeśli chcesz, żeby tarka kuchenna służyła ci przez wiele lat, dbaj o nią. Myj ją po każdym użyciu, a potem osusz do sucha. Wtedy ostrza nie pokryją się tak gwałtownie rdzą. Pamiętaj, iż mycie przyboru w zmywarce nie jest rozsądnym pomysłem. Dlaczego? Pod wpływem wysokiej temperatury i ostrych środków czyszczących ostrze może ulec uszkodzeniu. Bezpieczniej umyć ją manualnie.
Tarka ma 4 strony. Każda z nich ma określone przeznaczenie:
Drobne oczka – zetrzesz na nich czerstwe pieczywo.
Duże oczka – służą do rozdrabniania jarzyn lub sera.
Podłużne ostrze – idealnie nadaje się do szatkowania np. ogórków lub innych miękkich jarzyn.
Oczka z ostrym zakończeniem – sprawdzą się przy rozdrabnianiu czosnku, imbiru czy gałki muszkatołowej.
Polecamy też inny sposób na ostrzenie tarki.