Tańszych pączków nie zrobisz. Wychodzi 25 sztuk za mniej niż 10 złotych!

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Przepis na najtańsze pączki - Pyszności; foto: Canva


Przygotowanie pączków jeszcze nigdy nie było tak tanie. Wystarczy zastosować odpowiednią recepturę, a nakarmienie tymi słodkościami całej rodziny i wszystkich znajomych nie wyjdzie cię więcej, niż 10 złotych. Zobacz przepis na najtańsze pączki.

Jeśli jesteś jedną z tych osób, które do zliczenia zjedzonych w tłusty czwartek pączków potrzebuje palców obu rąk, to ten przepis jest w sam raz dla ciebie. Zastosuj go tym bardziej, jeżeli uwielbienie do pączków przeszło razem z genami na twoje pociechy i teraz mierzysz się z „problemem” wielu łasuchów pod jednym dachem.

Przepis na najtańsze pączki – Pyszności; foto: Canva

Według wyliczeń autorki przepisu, jego całkowity koszt to jedynie 10 złotych za 25 pączków. Nie da się w tym miejscu nie napomknąć o tym, iż takie receptury to prawdziwy skarb, w czasach pączków za 15 złotych za sztukę. Co więcej, jakość tych słodkości wcale nie ustępuje pączkom z cukierni. Nie ma więc co zwlekać; oto przepis.

Przepis na najtańsze pączki

Składniki:

  • 650 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka + odrobina do zaczynu
  • 50 ml oleju do ciasta
  • 4 łyżeczki cukru + 1 łyżka do zaczynu
  • 2 łyżki octu
  • olej do smażenia
  • ulubiona marmolada
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Jak prawdopodobnie zauważyłeś, przepis na najtańsze pączki zakłada użycie mniejszej ilości jajek. Możemy sobie na to pozwolić, ponieważ ich działanie zastąpią drożdże. I to właśnie od nich powinieneś zacząć przygotowania. Wkrusz je do naczynia, dodaj niewielką ilość ciepłego mleka i łyżkę cukru. Mieszaj do rozpuszczenia się drożdży, a następnie przykryj zaczyn ściereczką i odstaw na 10-15 minut.

Przepis na najtańsze pączki – Pyszności; foto: Canva

Teraz możesz już zrobić ciasto na pączki. Połącz zaczyn z jajkiem, mlekiem, olejem, mąką, cukrem i octem. Wyrabiaj masę (najlepiej sprawdzi się tu mikser z hakami do ciasta drożdżowego) około 5 minut. Tak przygotowane ciasto przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.

Wyrośnięte ciasto raz jeszcze zagnieć i rozwałkuj. Następnie uformuj z niego kule i usmaż na złoto w rozgrzanym w garnku oleju. Nadziej pączki marmoladą, oprósz cukrem pudrem i gotowe. Smacznego!

A skoro mowa o szybkich i tanich przekąskach, rzuć też okiem na ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Idź do oryginalnego materiału