​Tanioszki, czyli placki z resztek po obiedzie. Zachwycą smakiem całą rodzinę

top.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Dla wielu osób potrawy z "resztek" lub tanich składników kojarzą się z mdłymi i nijakimi paćkami. Nic bardziej mylnego! Ten przepis pokazuje, iż wykorzystując pozostałości jedzenia, można stworzyć pyszne dania. Poznaj przepis na tanioszki, które zachwycą swoim smakiem całą rodzinę.

Tanioszki — składniki

Oczywiście w tym przepisie można wykorzystać resztki, które zostały nam z obiadu. Jednak, jeżeli chcemy je przyrządzić, bez problemu możemy wykorzystać świeże warzywa. Do przygotowania zachwycających smakiem całą rodzinę tanioszek potrzebujesz:

  • ½ czerwonej papryki,
  • 1 białą cebulę,
  • 1 brokuł,
  • 150 g zielonego groszku,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 6 marchewek,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz.

Jeśli wolisz mniej zwięzłe placuszki, możesz dodać mniejszą ilość mąki lub jajek. W przypadku tych składników konieczne będzie także zwrócenie uwagi na kleistość uzyskanej masy.

Sprawdź również: To najlepsza zupa na odchudzanie. Możesz jeść do woli, a kilogramy polecą w dół

Jak przygotować tanioszki?

Jeśli nie masz ugotowanych ziemniaków, w pierwszej kolejności musisz to zrobić, a następnie ostudzić je i utłuc na purée. W drugim kroku przygotuj wszystkie warzywa — brokuł podziel na różyczki i posiekaj, marchewki obierz i zetrzyj na tarce, cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a paprykę oczyść z błon i także pokrój w drobną kostkę. Tak przygotowane warzywa umieść w dużej misce. Dodaj do nich odsączony groszek i posiekany koperek. Do miski wbij dwa jajka oraz dodaj dwie łyżki mąki, a także dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.

Sprawdź również: Ten dżem to skarbnica witamin. Zrobisz go w 10 minut bez gotowania

Jeśli masa nie jest zwarta i łatwa do formowania, dodaj jeszcze dwie łyżki mąki. Na dużej patelni rozgrzej olej. dzięki łyżki wykładaj na nią porcję masy i smaż z obu stron na złoty kolor. Po smażeniu przełóż na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Tanioszki najlepiej smakują na ciepło i z ulubionym sosem. Dobrze sprawdzi się do nich sos czosnkowy, który doda lekkiej ostrości, a także delikatny sos jogurtowo-koperkowy. Smacznego!

Zobacz też:

Te rogale są lepsze od świętomarcińskich. Bez trudu zrobisz je w domu

Wlej colę do mąki. Lepszego chleba na pewno nie jadłeś

Wybrano najlepsze polskie przekąski. Sprawdź, co znalazło się na szczycie rankingu

Idź do oryginalnego materiału