Dorsz to jedna z popularniejszych ryb w naszych sklepach. W chłodni czeka jednak miruna, która jest niesamowicie zdrowia i o wiele tańsza niż dorsz.
Ryby są źródłem białka o wysokiej jakości oraz składników mineralnych i witamin, takich jak witamina D i jod. Są również bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które są niezbędne dla zdrowia mózgu i serca. Spożywanie ryb może pomóc w zmniejszeniu ryzyka chorób serca, a także wzmocnić układ odpornościowy.
Nic więc dziwnego, iż według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), dorosłe osoby powinny spożywać co najmniej 2 porcje ryb na tydzień. Problemem jest jednak wysoka cena: popularny łosoś i dorsz może kosztować naprawdę sporo. Mało osób jednak wie, iż w chłodni czeka tańszy zamiennik.
Miruna to godny zamiennik dorsza
Miruna jest często zestawiana z dorszem nie tylko ze względu na łagodny smak, ale także ze względu na obecność cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin. Odpowiednio przyrządzone mięso jest kruche i rozpływa się w ustach. Wiele osób porównuje smak nie tylko do dorsza, ale również do drobiu. Dzięki temu po zdrową rybę chętnie sięgną również dzieci.
Dorsz ma godnego zamiennika- Pyszności; źródło: Canva
Na jej korzyści przemawia jednak cena – miruna jest znacznie tańsza niż dorsz. W mrożonej wersji tuszkę możesz znaleźć choćby za mniej niż 20 zł/kg, podczas gdy za mrożonego dorsza zapłacisz dwa razy więcej.
Dorsz może pójść w odstawkę
Miruna jest tania, zdrowa, a na dodatek nie kumuluje w sobie rtęci. Świetnie sprawdzi się gotowana na parze, pieczona w piekarniku lub grillowana na specjalnych tackach. W połączeniu z kaszą, ryżem, ziemniakami i surówką będzie pysznym daniem obiadowym, którym zajadać może się cała rodzina. Sięgać mogą po nią również osoby na diecie – 100 gramów tej ryby ma zaledwie 75 kalorii!
Wielu kucharzy uważa również, iż miruna jest najlepszym wyborem do ryby po grecku. Jej smak świetnie koresponduje z warzywami. Warto również wspomnieć, iż jest to ryba morska, głębinowa i żyje w najczystszych oceanach (poławiana jest u wybrzeży Chile i Nowej Zelandii).
Prosty przepis na mirunę
Składniki:
- 4 filety z miruny
- 2 ząbki czosnku
- posiekana natka pietruszki
- 1 łyżka masła
- 1 cytryna
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Filety oczyść i osusz ręcznikiem papierowym.
- Oprósz mięso solą oraz pieprzem i zawiń w folię wraz z plasterkiem cytryny, kilkoma plasterkami czosnku, natką pietruszki i masłem.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
- Podaj z prostą sałatką i ulubionymi dodatkami. Tak przyrządzona ryba świetnie sprawdzi się na smaczną i zdrową kolację.
Przepis na sałatkę z tuńczykiem na krakersach znajdziesz na naszym kanale YouTube