Takie warsztaty to ja rozumiem!

zapatrzeniwkonin.pl 3 dni temu
Zdjęcie: DWW


5 listopada Zespole Szkół im. Mikołaja Kopernika w Koninie odbyły się warsztaty kulinarne „Kuchnia myśliwska” z Jakubem Wolskim – DZIKIM SZEFEM.

To wyjątkowe wydarzenie kulinarne poprowadził dla młodzieży z Kopernika znany kucharz Jakub Wolski – DZIKI SZEF.
Jakub Wolski to kucharz, barman i menadżer restauracji, twórca marki Soul Food Bistro oraz mobilnej kuchni „Dziki Food Truck”. Szerokiej publiczności dał się poznać jako uczestnik programu Hell’s Kitchen, autor felietonów kulinarnych i prowadzący programy telewizyjne o tematyce dziczyzny. Jego warsztaty to połączenie praktycznej nauki gotowania z promocją zdrowej, polskiej kuchni opartej na naturalnych składnikach. To także okazja do pokazania młodzieży i mieszkańcom regionu, iż dziczyzna może być nowoczesna, lekka i pełna smaku.

W programie wydarzenia były:

  • pokaz i omówienie podziału tuszy dzika,
  • wspólne gotowanie potraw z dziczyzny – gulaszu, burgera i pasztetu,
  • degustacja przygotowanych dań,
  • wręczenie dyplomów uczestnikom.

Pomysłodawcą wydarzenia był Artur Tomicki z Koła Łowieckiego nr 11 „Cyranka” w Ślesinie, który jest miłośnikiem dziczyzny i chciałby ją rozpropagować lokalnie, jak twierdzi to najlepsze i najzdrowsze mięso jakie mogła nam zaoferować natura, przykładowo dzik by urosnąć do wagi 100 kg potrzebuje około półtora roku, przebywając na otwartej przestrzeni, żywiąc się tylko naturalnymi składnikami, bez antybiotyków, a tą samą masę świnia w warunkach hodowlanych uzyskuje po trzech miesiącach w zamkniętych pomieszczeniach, co wpływa na jakość i smak mięsa! W porozumieniu z Urzędem Miejskim w Koninie planowane są już kolejne edycje warsztatów.

W warsztatach wzięło udział około trzydziestu uczniów z kierunku gastronomicznego, jak zaznaczył Tomasz Kucharczyk, dyrektor konińskiej szkoły pierwotnie warsztaty miały być skierowane dla kilkoosobowej grupy uczniów. Dyrektor nie krył zadowolenia z przebiegu warsztatów, jego podopieczni mogli zobaczyć i dokonać wspólnie rozbioru tuszy dzika, a następnie przygotowywać wspólnie z Mistrzem potrawy, tę kulinarną przygodę zapamiętają na lata, a zdobyte doświadczenie będzie procentować w przyszłości.

Młodzież pod okiem Mistrza Jakuba przygotowała a następnie skonsumowała pulpeciki z dzika w sosie jałowcowym, pasztet z dziczyzny z grzybami i śliwkami, szarpaną łopatkę w sosie z wędzonej śliwki z miodem oraz burgera z dzika z konfiturą z czerwonej cebuli i wiśnią.

Dziki Szef podczas warsztatów próbował przekonać swoje młodsze koleżanki i kolegów, którzy uczą się tego prestiżowego a zarazem wymagającego zawodu, iż dziczyzna nie tylko jest zdrowa, ale i prosta w przygotowaniu. Zachęcał by sięgali pracując w przyszłości w restauracjach po dary polskiego lasu, ucząc młodych ludzi odpowiednich postaw, ułatwiających pracę będą mieli sporo przyjemności serwując swoim klientom dania z najstarszej kuchni polskiej czyli kuchni łowieckiej. Sporo uwagi prowadzący podczas warsztatów poświęcił zasadom bezpieczeństwa w kuchni, ergonomii pracy i porządkowania stanowiska, by nie powodować chaosu.

Sporo w swoim życiu już widziałem, dużo obcuję z branżą gastronomiczną i moim zdaniem pomysł na organizację takich warsztatów dla młodych adeptów sztuki kulinarnej jest strzałem w dziesiątkę. Także droga młodzieży korzystajcie i czerpcie z doświadczenia i wiedzy najlepszych!

Idź do oryginalnego materiału