Takie masło z ulubionym pieczywem smakuje wyjątkowo. Przygotowanie jest banalnie proste

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Czosnek niedźwiedzi - Pyszności; Foto Canva.com


To najlepszy moment, by przygotować najlepsze masło czosnkowe z wykorzystaniem składnika, na który trwa w tej chwili sezon. To świetny dodatek do ulubionego pieczywa, jak i dań z grilla, które będziesz przygotowywać podczas majówki. Doprawiając je cebulą czarownic, będzie smakować wspaniale. Jak przygotować takie masło?

Przygotowując domowe masło czosnkowe, starasz się zadbać o to, by smak czosnku był tu możliwie jak najbardziej wyczuwalny. Ten produkt świetnie smakuje z ulubionym pieczywem lub jako dodatek do wielu popularnych dań z grilla. Grill z takim dodatkiem będzie w pełni udany. jeżeli chcesz poznać przepis na najlepsze masło czosnkowe, to dobrze trafiłeś. Postanowiliśmy zaprezentować ci recepturę na ten przysmak z dodatkiem cebuli czarownic, którą jest popularny czosnek niedźwiedzi. Jak zrobić takie masło?

Jak zrobić masło czosnkowe? Wykorzystaj czosnek niedźwiedzi!

Podstawą tego przysmaku będzie czosnek niedźwiedzi, który jest również określany jako cebula czarownic. Jest to roślina, na którą trwa w tej chwili sezon. Można go znaleźć w wilgotnych lasach liściastych, a przede wszystkim – w Karpatach i Sudetach. Ta roślina osiąga zwykle wysokość od 20 do 50 cm. Określa się ją również jako czosnek cygański. Jej adekwatności są dobrze znane od wielu lat. Warto podkreślić, iż czosnek niedźwiedzi jest wykorzystywany jako roślina jadalna, ozdobna i lecznicza.

Czosnek niedźwiedzi – Pyszności; Foto Canva.com

Analizując to, jakie adekwatności ma czosnek niedźwiedzi, warto podkreślić, iż pozytywnie wpływa na układ oddechowy, trawienny, czy układ krążenia. Najczęściej występuje w formie suszonej przyprawy. Jest świetnym dodatkiem do wielu popularnych dań, w tym do domowego masła czosnkowego, na które mamy przyjemność zaprezentować ten najlepszy przepis. Ze świeżych liście można przygotować smaczne pesto lub zamarynować je w zalewie.

Sprawdź: Pesto z czosnku niedźwiedziego, które pasuje do wszystkiego! Przepis jest banalnie prosty

Przepis na domowe masło czosnkowe – unikalna receptura

Będzie szybko, smacznie i wyjątkowo. Czas potrzebny na przygotowanie tego dania to tylko 5 minut. Pieczywo z takim dodatkiem smakuje wspaniale, podobnie jak popularne dania z grilla. Przekonaj się sam, a na pewno nie pożałujesz!

Składniki:

  • 3 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli.

Masło czosnkowe- Pyszności/ źródło: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Umieść miękkie masło w misce.
  2. Dodaj szczyptę soli i czosnek niedźwiedzi.
  3. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masło jest gotowe. Smacznego!

Szukasz pomysłu na obiad? Przygotuj schab zapiekany z jabłkiem i zobacz przepis na naszym kanale wideo:

Idź do oryginalnego materiału