Korniszony to klasyka wśród domowych przetworów, która zachwyca swoim wyrazistym smakiem oraz chrupkością. W takiej formie sprawdzają się jako dodatek do kanapek, sałatek czy też dań obiadowych. W tym sezonie warto pokusić się o przygotowanie ich według receptury Magdy Gessler. Wyjdą aromatyczne, twarde i smakowicie chrupkie.
Korniszony — must-have twojej spiżarni
Tuż obok ogórków kiszonych, korniszony to obowiązkowy punkt listy przetworów na zimę. Przygotowane w aromatycznej zalewie octowej zyskują charakterystyczny i intensywny smak. Tym samym stają się smakowitą przekąską, a także dodatkiem do kanapek, burgerów czy sałatek.
Sekretem udanych korniszonów jest połączenie chrupkości z kwaśną nutą octu i aromatem przypraw. Detale odgrywają tutaj najważniejsze znaczenie, gdyż decydują o finalnym smaku przetworów. istotny jest nie tylko wybór odpowiednich ogórków, ale również dobór dodatków oraz ich proporcji.
Chcąc mieć pewność, iż korniszony wyjdą idealnie chrupkie, jędrne i smaczne, warto pokusić się o przygotowanie ich według receptury prosto od Magdy Gessler. Dopracowana w najmniejszym szczególe sprawia, iż przetwory zawsze się udają, dlatego warto przygotować więcej, bo gwałtownie znikają ze spiżarnianych półek.
Sprawdź też: Ta pasta kanapkowa stanie się hitem twojej kuchni. Zrobisz raz i przepadniesz
Korniszony z przepisu Magdy Gessler. Poznaj recepturę
Korniszony z przepisu Magdy Gessler to pewniak wśród domowych przetworów, który znajdzie swoje stałe miejsce również w twojej spiżarni. Spróbujesz raz, a z pewnością na jednym ogórku się nie skończy. Doskonale chrupkie i jędrne w aromatycznej zalewie octowej zyskują głębię smaku, która świetnie sprawdza się solo lub jako dodatek do wielu dań.
Składniki potrzebne do przygotowania korniszonów według przepisu Magdy Gessler:
- 1 kg małych ogórków gruntowych
- 1 l wody
- ½ l octu
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki soli
- Główka czosnku
- Pęczek Kopru
- Ziarna ziela angielskiego
- Liść laurowy
- Ziarna gorczycy (1 łyżeczka na słoik)
Sposób przygotowania:
Robienie przetworów zacznij od umycia i namoczenia ogórków w zimnej wodzie przez około 2 godziny. Ten prosty krok pozwoli zachować chrupkość oraz jędrność korniszonów. W tym czasie przygotuj słoiki, wyparzając je i dokładnie osuszając. Na dno każdego szklanego pojemnika włóż gałąź kopru, 2 obrane ząbki czosnku oraz łyżeczkę ziaren gorczycy.
Przejdź do przygotowania zalewy. W tym celu w dużym garnku zagotuj wodę z octem, solą, cukrem, zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi. We wcześniej przygotowanych słoikach umieść ogórki pionowo. Ważne, aby były ciasno jeden obok drugiego. Następnie zalej je gorącą zalewą, aby całkowicie były nią pokryte.
Zakręć szczelnie ogórki i zapasteryzuj słoiki w dużym garnku wyłożonym ściereczką i pokryty wodą do 3/4 wysokości słoików. Powinno to trwać około 10 minut, aż do momentu zagotowania. Na koniec pozostaw słoiki do ostygnięcia.
Zobacz też:
Te naleśniki robię bez mleka. Dzięki jednemu składnikowi wychodzą puszyste jak obłoczki
To najlepsze mięso dla seniorów. Ma mało tłuszczu i spowalnia proces starzenia się
Koncertowo obniża cholesterol. Wystarczy szczypta dziennie do posiłku